Recunoastere internationala

AGLYFINCertificatele de calificare profesionala sunt recunoscute atat national cat si international.

Calificarile pentru tarile europene se echivaleaza in conformitate cu Directiva Europeana 92/51/EEC. Mai multe detalii despre cadrul legislativ dar si alte informatii necesare pentru echivalarea si recunoasterea calificarilor la nivel international le gasiti pe site-ul www.cnred.edu.ro. Apasati aici pentru a va directiona catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor. (www.cnred.edu.ro)

 

Va informam asupra modului in care diplomele eliberate de Comisia Nationala de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), pot fi legalizate si ulterior folosite in strainatate.

1. Intocmire apostile

Se face la sediul Prefecturii (din localitatea sediului furnizorului de formare profesionala), mergand cu o copie de buletin sau C.I. si diploma in original.

2. Legalizare certificate

Legalizarea diplomelor si a suplimentelor descriptive (suplimentul descriptiv – o foaie aditionala diplomei, care atesta competentele dobandite pe parcursul cursului) se face prin intermediul unui birou de copiat acte.

3. Traducere acte

Dupa legalizarea actelor, se realizeaza traducerea diplomei, suplimentului descriptiv, cat si a apostilei.

Statele membre ale Conventiei de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind simplificarea procedurii supralegalizarii actelor ce vor fi folosite in strainatate, sunt in numar de 64 si in toate acestea un document apostilat va fi recunoscut fara a fi necesare alte proceduri suplimentare.

Pentru statele membre Haga, incepand cu data de 1 Septembrie 2005, apostilarea / supralegalizarea documentelor se va face de catre birourile specializate ale Prefecturilor, respectiv Tribunalelor din judetul respectiv.

Apostila garanteaza recunoasterea oficiala prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Conventiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fara alte cerinte in oricare dintre celelalte tari semnatare.

Documentele romanesti legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute in oricare din tarile din lista de mai jos.

Pentru statele care nu au aderat la Conventia de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.) procedura de supralegalizare va fi facuta prin vizare de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ministerul Justitiei si acolo unde este posibil, si de catre Consulatul tarii respective din Bucuresti.

Va prezentam mai jos lista actualizata:

A
Albania
Africa de Sud
Andorra
Antigua si Barbuda
Argentina
Armenia
Australia
Austria
Azerbaidjan

B
Bahamas
Barbados
Belgia
Belize
Belarus
Bosnia – Hertegovina
Botswana
Brunei
Bulgaria

C
China (Hong Kong)
China (Macao)
Columbia
Cook Islands
Croatia
Cipru
Cehia

D
Dominica

E
Ecuador
Estonia
Elvetia
El Salvador

F
Fiji
Finlanda
Franta

G
Germania
Grecia
Grenada

H
Honduras

I
India
Irlanda
Israel
Italia

J
Japonia

K
Kazahstan

L
Lituania
Letonia
Lesoto
Liberia
Liechtenstein
Luxemburg

M
F.R.I.Macedonia
Malawi
Malta
Mauritius
Marea Britanie si Irlanda de Nord
Marshal Island
Mexic
Monaco
Muntenegru

N
Namibia
Norvegia
Niue
Noua Zeelanda

O
Olanda

P
Panama
Polonia
Portugalia

R
Romania
Rusia

S
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
St. Kitts and Nevis
Samoa
San Marino
Serbia
Seychelles
Slovacia
Slovenia
Spania
Surinam
Swaziland
Statele Unite ale Americii
Suedia

T
Tonga
Triniadad si Tobago
Turcia

U
Ucraina
Ungaria

V
Venezuela

http://www.apostile.ro/supralegalizarea/state-membre-haga