FRIZERIE / BARBERING


●Totul pe scurt.

-Curs frizerie/ barbering

-Nivel 3 (maxim posibil)

-Durează 6 luni

-Costă 1.000 lei/ lună 

-De 3 ori pe săptămână

 

 

Băieți, haideți să fim serioși. Două luni cursurile de frizerie? Pe bune?

De 15 ani de când am avut ucenici și cursanți în acest domeniu… la întrebarea “Ce vi se pare cel mai greu dintre toate specializările acestei meserii?”… răspunsul este: 

1. Tunsul de bărbați.

2. Tunsul de bărbați.

3. Tunsul de bărbați.

4. Tunsul părului scurt la femei.

5. Vopsitul.

6. Tunsoarea bob.

 

Haideți să nu mai atribuim meseria de frizer-bărbier unei categorii de cursanți desconsiderați intelectual. Dincolo de a trage o linie la întâmplare cu mașina de tuns (mai jos, la mijloc sau mai sus) și de a o “pierde” până “iese ceva”… să știți că este cea mai grea și milimetrică specializare, din tot ce se poate face în acest domeniu în care se lucrează cu părul. Este manopera care implică cea mai mare concentrare si atenție. Este cu siguranță mai mult decât a tunde la întâmplare “după ochi”. Nu ține de noroc, nu ține doar de atitudine… este o gândire logică, un proiect logic al tunsori, un calcul matematic. 

 

Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să facem un curs de 2 luni. Ce credeți că faceți în 2 luni? Unde vă grăbiți? Să vă luați diploma cât mai repede, ca să ce? V-ați gândit măcar ce faceți apoi?

 

Cum ați calculat? Dacă ați avea 5 clienți pe zi × 50 lei tunsul= 250 lei/ zi × 5 zile pe săptămână= 1.250 lei/ săptămână × 4 săptămâni= 5.000 lei pe lună sună bine. Și vă faceți programul cum vreți, nu stați după nimeni, vă luați liber când vreți… nu? 

V-ați gândit probabil și la o mică parte din cheltuieli, dacă veți plăti o chirie undeva, investiția de început, avize, impozit pe venit, contabilitate, etc. Totuși să știți că nici 5 clienți pe zi cu 50 de lei nu este ceva nemaipomenit după ce scădeți cheltuielile cu totul, inclusiv cele la care nu v-ați gândit. Dar până sa ajungeți acolo, ar mai dura minim 2-3 ani. Minim.

 

Dar de unde apar clienții ăștia după 2 luni de curs? Haideți să fim realiști și onești unii cu alții. Nu puteți să visați în continuare la așa ceva fără un plan bine gândit pe termen lung.

 

Va spun eu ce faceți în 2 luni: o tunsoare în valoare de 25 de lei pentru că mai mult nu aveți cum să aprofundați într-o perioadă atât de scurtă. Nici părul nu crește suficient de repede încât să apucați să tundeți același om, singur, de 2 ori. Asta ca să ziceți că măcar un tip de tunsoare știți să o faceți cum trebuie. Nici nu am mai apuca să facem și alte tehnici aceluiași client, ca să le puteți compara, pentru că nu mai este timp.

 

Prima dată îl tund mai mult eu decât voi, a doua oară când vine peste o lună încă nici nu ați deprins cum să vă organizați și aveți emoții să nu luați prea mult. A treia oară când ar veni la tuns, cu diploma cu tot luată… nici nu mai sunteți în salon. Unde îl tundeți, acasă? Chiar și așa vă asigur că nu îl tundeți mai bine decât ceilalți 500 de frizeri din orașul ăsta care cu siguranță au mai multă experiență. Pentru că la salon sigur nu veți lucra imediat după un curs de 2 luni. La întrebarea “Aveti experiență? Aveți clienți?”…ce veți răspunde patronilor de saloane?

 

Și de ce ar veni atunci clienții la tine ca să îi tunzi tu? Cum îți faci clienți și ce le oferi în plus față de ceilalti 500 de frizeri? În afară de prietenul tău cel mai bun, fratele, tata, colegul de la serviciu… cărora oricum nu le ceri bani pentru că de fapt te ajută ei pe tine ca să te perfecționezi să tunzi pe capul lor. Cine altcineva mai vine la tuns?

 

Pe bune, pentru ce faceți un curs? Măcar dacă ați putea să vă scoateti investiția și să vă tundeți apoi singuri acasă ca să nu mai cheltuiți banii la frizer. Dar nu se poate nici asta. Gandiți-vă la tot de la început până la sfârșit. Unde veți lucra? De unde clienti? De unde experiență? 

 

Aproape că vi se spune în față că sunteți luați de fraieri încât musai să vă cumpărați cât mai repede și instrumentarul și tot ce aveti nevoie. Că după 2 luni cu banii cheltuiți și pe curs și pe aparate (că și din asta mai fac bani organizatorii)… puteți să vă tundeți mai departe părul de pe picioare eventual. 

Vă spun sincer că mă interesează alt gen de cursanți. Mă interesează cursantii care se implică, responsabili, calculați și asumati.

 

Știți pentru cine sunt cursurile de 2 luni de frizerie? Pentru cei cu atitudine doar.

Dacă într-adevăr sunteți genul de lider și orice faceți pe capul cuiva, faceți atât de siguri pe voi încât îl convingeți pe om că exact de asta avea nevoie… atunci aveți șanse ca dupa un curs de 2 luni să încercați măcar, o posibilă carieră. Doar să aveti o resursă considerabilă de followeri ca să vă asigurati clienți mai departe.

1 din 20-30 face ceva mai departe după 2 luni. 

 

Deci este o prostie, vă spun clar. Un curs de 2 luni este o mega prostie, permisă și de lege. 

Dacă vreți să faceți treabă ca lumea, asumați-vă să o faceți cum trebuie. 

 

Dincolo de o tunsoare ieftină, se pot face atâtea servicii de calitate cu care să îți atragi cinstit clientii. Profesional și calitativ. Dar cere timp.

 

Știați că să puneți șuvițe unui bărbat, pe un păr de câțiva centimetri… este mult mai greu decât să pui șuvițe unei femei cu parul lung? Da asa este. 

Nici coaforii care lucrează de 10-20 de ani specializați pe vopsituri nu se “bagă” la suvitaț bărbați pentru că este o manoperă milimetrică. Și nu mă refer la șuvițele acelea prin cască… 

 

Știați că să îl decolorezi pe unu, ca sa il faci “alb-gri”… necesită cunoștințe de colorimetrie? Și că este și mai greu să îl vopsesti pe unu “alb” decât pe o femeie… pentru că părul bărbaților este mult mai greu de deschis? Și nu ma refer la un blond-galben-etc.

 

Știați că să îl vopsești pe unu cu fire albe necesită o vopsea specială încât să nu se vadă că e vopsit?

 

Haideți să veniți cu mai multe servicii adresate bărbaților ca sa aveți mai multe resurse și să vă faceți apoi clienți mai repede și mai convingător.

 

În ceea ce privește serviciile de tuns pentru bărbați, dincolo de tuns:

– tunsoarea părului de la scurt la lung

– tunsoarea părului de la lung la scurt

– tunsoarea tehnică “smart” 

– vopsirea părului alb cu vopsea “invizibilă”

– șuvițe 

– decolorarea totală 

– tratament de întindere a părului cu keratină

– încrețirea permanentă