PE CINE VOI FACE PRACTICĂ?


● Pe cine voi face practică?

Vedeți… acesta este unul dintre cele mai importante aspecte pentru cele 6 luni de zile în care trebuie să ne încadrăm cu tot.
Și din acest motiv, cursul de coafor-stilist/ frizer-bărbier este cel mai greu curs din domeniul beauty.

Un machiaj se sterge, o manichiură se dă jos, un tratament cosmetic sau un epilat este bine venit, un masaj este un masaj… dar când vine vorba despre capul și părul oamenilor, cu toții sunt mai reticenți. Pentru că factorii de risc sunt categoric percepuți mai dramatic de către persoanele care “s-ar da pe mâna voastră”.

1. Părinți, frați, surori, colegi, prieteni… toți cei cu care aveți o relație mai apropiată vor fi dispuși să vă ajute pentru început.
Supravegheați de către mine și colegii mei desemnați, va trebui să știți de la început că orice persoană pe care faceți proceduri tehnice este atât de prețioasă ca și “ambasador” al vostru încât toți aceștia trebuie să iasă foarte mulțumiți și să vă recomande cu incredere mai departe.

Nu mulțumiți, ci foarte mulțumiți.
Nu bine, ci foarte bine.

Eu voi avea grijă de acest aspect, iar voi veți lua în serios orice programare.
De aici vor veni apoi alți doritori de servicii profesionale gratuie în perioada cursului și care cel mai probabil vor rămâne clienții voștri pe viitor. Este important ca încă din timpul cursului să vă formați clientela, ca imediat după absolvire să aveți activitate în continuare.
Denumim persoanele pe care faceți practică, “modele”.

Cel mai ușor veți găsi modele pentru aranjat, tuns din vârfuri, vopsituri simple, cocuri… deci tehnici mai ușoare.
Cel mai greu veți găsi modele pentru tunsorile cu un grad mai mare de dificultate: păr scurt femei, boburi, vopsituri complicate. Pentru că odată ce purtătoarele acestor tipuri de tunsori și-au găsit pe cineva care să le tundă “în sfârșit” cum le place… vor schimba mai greu coaforul. Inclusiv bărbații.

Adesea modelele “prind” încredere când știu că va fi cineva de față cu experiență.  În cazul acesta veți folosi numele meu pentru a facilita acest aspect al supravegherii.

O parte dintre modele vor veni pentru că probabil sunt nemulțumite de tunsorile și vopsiturile pe care le au deja… și in felul acesta vor avea ocazia să își corecteze tunsoarea sau culoarea.

O altă parte vor veni pentru a beneficia de serviciile și materialele profesionale gratuite din timpul cursului, pentru care în mod normal alții plătesc sume considerabile.

Din 250.000 de locuitori din acest oraș, la un moment dat se vor ivi persoane pentru toate procedurile tehnice. Dar în 6 luni de curs cu certitudine nu veți apuca să “prindeți” toate cazurile… și mai ales să le repetați de suficiente ori.

Nu este ca și cum azi vom face tunsoarea bob și între orele 16.00-20.00 aduceți fiecare la tuns pe cineva care se va tunde bob. Pentru că nu veți găsi la comandă persoane dispuse să se tundă bob.

Nu este ca și cum întrebați în stânga și în dreapta femei care vor să se tundă scurt, pentru ca mâine facem tunsoarea părului scurt. Nu veți găsi la comandă.

Nu este ca și cum postați un anunț pe Facebook “caut model pentru tuns” și în momentul următor vă solicită toată lumea.

Iar cei care vor dori să se tundă ori să se vopsească, vor avea și ei la rândul lor un program de lucru și alte obligații. Așadar trebuie sincronizate 3 entități: profesor- cursant- model. Nu este simplu deloc.
Și toate acestea în limitele timpului disponibil.
Doar cu programări bine calculate putem face asta.

Pentru cei care nu sunteți din Oradea și nu aveți o comunitate de sprijin în zonă… este și mai delicată situația. Mereu am avut și cursanți din alte localități, dar atunci aceștia trebuie să fie extrem de atenți și implicați… și să aplice cât mai mult în practică cele învățate, acolo unde trăiesc.

Veți informa toate modelele care participă la curs că rezultatul este la fel de bun ca și în cazul unui client normal, cu mențiunea că procedura poate să dureze cu 50-100% mai mult din totalul timpului alocat procedurii respective, datorită vitezei mai mici de execuție.

Exemple timpi începători:

– tuns+ spălat+ aranjat= 1,5-2 ore (în loc de 1 oră)

– colorare+ spălat+ aranjat= 3-4 ore (în loc de 2 ore),

– decolorare+ spălat+ colorare+ spălat+ aranjat 4-5 ore (în loc de 3-4 ore).

2. Cap de manechin pentru practică (păpușă). Chiar dacă nu se compară cu toate provocările pe care le oferă un cap uman (personalitate, plantația părului, vârtejuri, reacții, alți factori inhibitori)… este bine că totuși există și varianta aceasta. Măcar pentru repetarea procedurilor tehnice, dexteritate, viteză, etc.

Ori de câte ori avem nevoie, ele sunt acolo în salon la dispoziția cursanților. Aproximativ 25 de capete de manechin cu toate tunsorile pentru studiu și practică, simulare și repetare oricând se impune.
Asta pe lângă capetele de manechin noi-nouțe pe care le va avea fiecare cursant în parte, incluse în prețul cursului.

Așadar vom începe pe aceste capete de manechin pe care vom învăța pas cu pas tehnicile de aranjat, tuns și vopsit. Le vom tot repeta până dobândiți relaxarea și siguranța necesară. Abia apoi vom lucra pe modele reale.

Un cap de manechin de calitate costă aproximativ 400 lei. Se pot folosi pentru vopsit, suvitaț, cocuri, tuns, etc.
Fiecare cursant are deja unul inclus în prețul cursului, însă dacă veți dori să achiziționați mai multe pentru practică, nu cumparati mai ieftin. Veți găsi pe internet și la 50-200 de lei dar sunt plastic 100% și nu se pot face cu uscătorul sau cu dispozitive termice deoarece se topesc. Acelea pot fi folosite doar pentru împletituri (pentru nimic altceva, nici măcar pentru cocuri).

Cu cât sunt mai scumpe cu atât procentajul de fire de păr natural este mai mare. Poate ajunge până la 1.000 de lei. Totuși nu merită atâția bani.