ÎN GENERAL…


● Ce este un curs de formare profesională în coafor?

Este un curs de calificare pentru cei care doresc să învețe această meserie de la zero. Persoane care nu au experiență în acest domeniu și care nu au o diplomă acreditată. Diplomă legală care folosește mai târziu la angajare sau pentru autorizare, atunci când se impune și dacă se impune.

Asadar, în general, este un curs (ca toate cursurile de bază) pentru persoanele care visează să devină în acest caz: coafori-stiliști/ frizeri-bărbieri. Persoane care nu știu de la început ce îi așteaptă și care adesea nu au în vedere toate aspectele și tot ce implica acest domeniu… până se lovesc de realitate.

Este ca și atunci când vă faceți un plan superficial și în definitiv realizați că probabil s-a materializat doar 20% din ce ați preconizat, abia într-un an. Dacă ați trecut prin asta deja cu alte proiecte… știți despre ce vorbesc. Dacă sunteți prea tineri încă, veți afla cât de mult va trebui să munciți și că mereu va trebui să evoluați ca să răzbiți într-o piață suprasaturată. La fel este și când vă apucați de un curs de coafor. Nimic diferit.

Vorbesc de coafor pentru că este domeniul pe care îl stăpânesc de 15 ani. Sunt genul de om care nu se pricepe la toate domeniile câte puțin, ci la un domeniu și bine.

Într-o societate de consum în care fiecare “trage de pe fiecare”, unde visele oamenilor sunt exploatate fără scrupule pentru diferite profituri… aleg să nu abordez un marketing de masă, nici să vă prezint doar aspectele pozitive a ceea ce implică un curs în acest domeniu și nici nu doresc să dau speranțe deșarte oricui. Nu oricine poate face această meserie cu succes.

Așadar nu vreau să conving pe nimeni cu nimic, doar să vă lămuresc cum stă treaba în realitate ca să știți la ce să vă așteptați dacă doriți să vă faceți coafori. Chiar și cu riscul de a vă face să vă răzgândiți, sau cel puțin să vă gândiți de mai multe ori înainte de a vă înscrie la o școală de profil. Să știți de la început la ce vă angajați.

Sunt două tipuri de cursuri în acest domeniu:

1. Cursuri de calificare (inițiere/ bază/ etc.), care durează mai mult (4-6 luni în Romania sau 3 ani în străinătate) și participă cursanți fără experiență.

2. Cursuri de specializare (perfecționare/ seminar/ etc.), care durează mai puțin (câteva ore sau câteva zile) și participă adesea persoane care au deja o diplomă acreditată, care lucrează deja și care doresc să dobândească mai multe cunoștințe.

Aceștia din urmă (cei care participă la cursuri de specializare) pot să primească de la organizatori o diplomă de participare care nu are o valoare legală, dar cel mai probabil una de încredere în sine. Tot aceștia, sunt cei care au trecut deja prin provocările cursului de calificare pentru “juniori”.

Dintre cele două tipuri de cursuri, cel mai greu și complex este cel de calificare deoarece participanții sunt cu sigurantă mai timorați și nesiguri pe ei decât cei cu experiență. Nesiguranță și vulnerabilitate care pot conduce la succes sau la eșec. Așa este… inclusiv la eșec.

Totul depinde de voi în primul rând. Apoi, de încă mulți alți factori la care poate nu v-ați gândit de la început și despre care voi încerca să vă lămuresc cât mai clar.

Nu voi avea un discurs caraghios de optimist pentru că știu deja de atâția ani cu ce se “mănâncă” această meserie și am văzut prea multe ca să stau să fraieresc pe cineva. Dar niciodată nu a trebuit să fac asta, nici mintea nu mă lasă și nici nu am nevoie de banii aceștia. Când voi ajunge să las pe cineva în mod deliberat să cheltuiască în zadar, voi ști că este momentul să mă apuc de altceva.

De la început îmi dau seama cine are șanse să lucreze dar și cine va avea un parcurs mai greoi sau chiar despre cineva care nu va lucra niciodată în acest domeniu datorită unor însușiri incompatibile cu această meserie. Știu că sună rar întalnit, dar e mai bine pentru toți să fim sinceri și realiști. Măcar cei care își permit să facă asta.

Este ca și atunci când ieșiți de la un curs de dezvoltare personală, sau când vedeți un film care vă inspiră… și câteva ore aveți impresia că veți cuceri lumea. Apoi trebuie să vă dați seama că nimic nu vine fără efort și dintr-o dată. Și că una este fantezia, alta este realitatea.
Cine poate să “cucerească” lumea o va face, indiferent că vine la mine la școală sau că merge în altă parte. Acest gen de oameni sunt denumiți “geniali”, datorită unui cumul de însușiri înnăscute și dobândite la momentul potrivit. Trăsături care îi ajută să reușească mai ușor în cariera aleasă. În orice carieră.

Așadar cum nu toți cursanții sunt genii, un mare aport (dar nu exclusiv) în determinarea deznodămîntului unui curs de coafor… îl va avea persoana care are contact direct cu ei; profesorul deci. Nu doar ca și persoană care predă proceduri tehnice sau ca model profesional, ci și ca persoană de sprijin și confirmare pentru depășirea fricilor. Aceasta este de fapt provocarea cea mai mare. Totuși, rămâneți pe locul 1 ca și aport în ceea ce privește evoluția individuală a fiecăruia. Veți vedea câtă putere aveți doar atunci când dispare frica.

Nu mai spune nimeni ce se întâmplă cu cei care au absolvit cursuri de coafor-stilist. Cu îngăduință 1 din 10 ajunge să lucreze mai departe pe termen scurt, 1 din 20-30 pe termen mediu și lung. In cazul frizeriei, rata de abandon este și mai mare.
Haideți să vorbim deschis și despre ceilalți 9 din 10 care se “pierd” pe drum… și mai ales de ce. Voi relata despre orice curiozitate din acest domeniu în alte paragrafe de pe site. Și mă pozitionez pe GPS exact în Oradea. Dacă ar fi vorba de altă locație, discursul meu ar fi nu cu mult diferit, dar adaptat pentru zona de referință care este întotdeauna foarte importantă.

Este o diferență considerabilă între piața saloanelor pe sistem de chirie pe scaun din Oradea și saloanele din alte orașe din România, cu precadere pe sistem de angajare și procent. Din punctul acesta de vedere orașul Oradea este deosebit și trebuie avut în vedere acest aspect. Mai ales dacă sunteți de aici și veți alege să lucrați aici.

● Cine organizează cursuri de coafor?

1. Firme care au activitatea de a realiza cursuri multiple.
Aceeași firmă poate susține cursuri în domenii total diferite (coafor, contabilitate, bucătar, mecanic auto, etc.) și colaborează cu diferiți formatori (profesori/traineri). Aceste firme au sedii special pregătite pentru asta (sală de curs, sală de practică, ateliere, etc.) și sunt orientate pe un rulaj mai mare de cursanți. Adesea pot organiza cursuri în mai multe orașe.

Veți ști atunci de la început să vă  mulțumiți cu diploma de la finalul cursului, cu o bază minimă de cunoștințe… și că va trebui să investiți financiar mai departe pentru a acumula mai multe cunoștințe și experiență.

Personal, dacă aș avea nevoie doar de o diplomă, aș merge exact la cea mai ieftină școală. Nu are niciun sens să plătesc mai mult pentru exact aceeași diplomă pe care o primesc și de la cei care îmi cer 1.200 lei… și de la cei cu 1.200 de Euro. Doar ștampila diferă. Asta cu condiția să învăț apoi (sau în timpul cursului), de la altcineva. “Cineva” care lucrează bine, care trăiește din meseria sa, credibil. “Cineva” care poate nu are școală de coafor, dar asta nu ar fi o problemă pentru că pot să îmi iau diploma, cum ziceam, de altundeva.

Se poate și varianta aceasta fără nicio problemă. Faceți asta dacă aveți un plan B, dacă aveți un model de coafor/frizer pe care ați vrea să îl urmați și care este disponibil să vă ajute. Într-un fel am un respect pentru genul acesta de școli care merg pe principiul “minim necesar… apoi cine se descurcă – bine, cine nu – problema lor”. Tratament egal, costuri rezonabile, selecție naturală. Cine va dori mai mult se va interesa și se va implica mai departe.

Recunoașteți aceste școli când vedeți prețurile mici sau o durată mai scurtă a cursului. Ori când este scos în evidență numărul mare de cursanți trecuți prin școala respectivă.
Asadar avantajul este că nu investiți financiar atât de mult pe durata cursului și că, probabil, după absolvire dacă o să doriți să continuați pe același drum și nu ați realizat în timpul cursului că de fapt nu este ce v-ați dorit, veți cheltui mai mult pentru ucenicie pe lângă cineva care vă inspiră. Cât de mult, cât de puțin… veți vedea în funcție de cine și cât cere. Problema cu “ucenicia” este aceea că nu mai există un cadru legal pentru asta. Dacă mai demult se putea face un “contract de ucenicie” între două entități, azi este ilegal și se amendează ca muncă la negru.

Singura modalitate de a fi “ucenici” la cineva este de a vă face persoana respectivă un contract de angajare și să îi plătiți voi acele contribuții către stat, aproximativ 1.200 lei/ lună (pensie, sănătate, contabilitate, impozit, etc.)+ suma cerută pentru ucenicie. Veți calcula totalul la momentul respectiv.

2. Firme care au activitatea de a organiza doar cursuri asimilate domeniului estetic.
Aceeași firmă poate susține mai multe cursuri specifice saloanelor de înfrumusețare (coafor, cosmetică, manichiură, masaj, machiaj, etc). De obicei patronul acestui gen de firmă lucrează sau a lucrat în salon… ceea ce poate duce la avantajarea cursului din domeniul lui și “vitregirea” celorlalte.

În funcție de specializarea patronului, școala “cutare” este mai renumită pentru cursuri de cosmetică pentru că patroana este cosmeticiană, școala “cutare” este mai bună pentru manichiură pentru că șefa e manichiuristă… și tot așa. Aceste școli pot să coste mai mult pentru că și formatorii vor mai mulți bani, produsele pot fi mai calitative, etc.

Nu este o certitudine că sunt mai bune decât scolile mai ieftine, dar cu siguranță implicarea și motivarea formatorilor este mai mare. Cum spuneam, ține și de noroc. Cel mai bine mergeți pe recomandare de la cineva care a terminat un curs pe același domeniu în care doriți să învățați…. și bineînțeles, să fie mulțumit și să lucreze cu încredere. Informați-vă înainte de a lua o decizie.

Recunoașteți aceste școli după prețurile mai ridicate decât ale școlilor de masă și faptul că au un număr limitat de cursanți. Cum spuneam, contează și domeniul în care școala respectivă excelează.

Dar tot nu este suficient pentru a lucra cu încredere după absolvire. Tot vă trebuie ajutor pe mai departe.

3. Firme care au exclusiv activitatea de a organiza cursuri de coafor/ frizerie.
Aceastea din urmă sunt firme care au început ca și activitate de coafor/ salon și ulterior au adăugat în domeniul de activitate și formarea profesională.
Patronul acestui gen de firmă lucrează cu succes în salon și împărtășește pasionat din cunoștințele și experiența sa.

Este cu siguranță cea mai bună alegere când doriți să urmați o școală de coafor, datorită implicării și consumului de energie exclusiv pe un singur domeniu. Recunoașteți aceste școli când vedeți prețurile mai ridicate și o durată mai lungă a cursului.

Însă nici de aceasta dată nu este suficient pentru a lucra cu succes după absolvire, datorită faptului că timpul este prea scurt. Printr-o comparație simplă… o scoală de coafor în Romania durează 4-6 luni, iar in Anglia sau Italia 3 ani. Cum s-a ajuns la concluzia că în România se poate învăța această meserie într-un timp atât de scurt… vă voi explica într-o altă secțiune de pe site.

● Cine predă la școlile de coafor?

Coafori în colaborare cu firmele de formare profesională sau coafori care și-au deschis școala lor. Unii cu un talent oratoric mai bun decât cel de îndemânare și care cel mai probabil nu au suficient succes în munca din salon, dar prin colaborarea cu diferite școli își suplimentează veniturile. Alții cu o tehnică de lucru impecabilă, dar cu o exprimare problematică. Cu experientă mai multă sau mai puțină, atât în munca din salon cât și în ceea ce privește predarea.

Nu este ca și cum noi, cei care vă predăm, am terminat vreo școală de pedagogie și ne-am făcut “super profesori” de coafor. Absolut oricine are o diplomă de coafor și vrea să predea, trebuie doar să meargă la un curs de 1-2 zile, obține o diplomă de formator și este profesor la școala sa ori a altcuiva. Absolut nimic prestigios în “condiția” de formator/ trainer/ ambasador, etc.

Indiferent de nivelul formatorilor, cei mai mulți sunt pasionați și predispuși către cel puțin una din specializările domeniului de coafor (tuns, vopsit, aranjat, etc). De exemplu un formator poate să aibă o îndrumare bună pentru vopsit, dar nu și pentru tuns. Sau să fie bun pe tunsoarea părului lung, dar nu și pe tunsoarea părului scurt ori frizerie.

Cel mai simplu mod de evaluare al formatorilor este acela de a analiza munca lor în salon și segmentul de clientelă cărora aceștia se adresează. Ca de exemplu cineva care face toată ziua “X” și “Y” lucru, cu certitudine că nu va avea credibilitate, experiența și pasiunea necesară ca să predea “Z” lucru.

Este un domeniu complex și mai rar veți avea un profesor care să fi dezvoltat percepții în detaliu pentru toate ramurile acestei meserii. Uneori cineva o să vă învețe tunsul, altcineva o să vă învețe să vopsiți… și poate altcineva se ocupă de frizerie. Adesea pot să fie formatori diferiți chiar și în cadrul aceleiași școli de coafor.

Unii preferată să țină doar cursuri de specializare (de scurtă durată, cu persoane care au diplomă și care lucrează deja) probabil pentru că nu au răbdarea necesară ca să-i învețe pe alții “abecedarul” acestei meserii… sau pentru că se câștigă mai bine în câteva ore de seminar plătit, ori efectiv au abandonat deja formarea profesională pentru că au înteles că programa și timpul alocat sunt un compromis. Nedorind să fie părtași la un asemenea program deficitar. Altora le place să aibă și titlul de “trainer”, probabil din mândrie. Fiecare după conștiința sa, atât profesorii cât și cursanții care participă la cursuri.

Ca și viitori cursanti, dacă știți clar de la început că doriți să învățați în mod special ceva anume (tuns, vopsit, frizerie, etc.) asigurați-vă ca profesorul să fie persoana potrivită. Vreți să învățați tunsul? Mergeti la o școală unde predă cineva care este renumit pentru asta. Vreți să învățați vopsitul? Mergeți la o școală unde predă cineva care este renumit pentru asta. Vreți frizerie? Mergeți acolo de unde ies cei mai bine pregătiți frizeri.

Sau pur si simplu faceți cea mai ieftină școală și apoi mergeți să stați pe lângă cineva care excelează și care poate să vă ofere o rețetă de succes testată deja.

În concluzie, nu contează școlile și reputația lor, cât profesorii. Cei mai buni preferă să lucreze în salon pe bani mai muți, decât să colaboreze cu diferite școli pe bani puțini. Vă asigur că așa este.

Un profesor bun va fi acela care oferă cursanților săi prilejul de a învăța din experienta lui, oferindu-le deja un drum către succes, testat personal.

● Cine sunt cursanții?

Pot fi persoane care lucrează în alte domenii și care vor să își schimbe meseria. Cu copii, cu obligații, cu problemele lor… și care vor participa la cursuri înainte sau după serviciu ori în timpul liber. Sau când vor putea să lase copilul cu altcineva, când schimbă tura cu colegul de serviciu, când nu are ore la facultate, etc.

Pentru unii va fi o relaxare și vor simți entuziasm, iar pentru alții va fi un stres în plus.

Pot fi persoane care nu au atâtea obligații și ca atare vor putea petrece mai mult timp în salon. Dacă vor, dacă au răbdare, dacă îi cheamă cineva.

Alții sunt prea tineri ca să ia în serios situația. Alții sunt tot tineri dar mai responsabili…
Unii sunt trecuți de 35 de ani și învață meseria logic și cu atenție în câteva ore de curs, pe când alții, indiferent de vârstă, vor “fura” meseria în ani de zile.
Unii sunt impulsionați să facă un curs în acest domeniu de către altcineva, adesea părinți. Alții însă din proprie instinct și inițiativă.

Unii cu un nivel de inteligență mai ridicat, iar alții cu un nivel de inteligență mai scăzut.
Entități atât de diferite, dar atât de diferite încât este necesar ca fiecare cursant să fie luat separat și totul adaptat în funcție de individ.

Este vorba despre o personalizare, raportare, adaptare și o empatie constantă la individ. Din primele întâlniri pot spune ce fel de clienți va atrage cursantul respectiv, cât timp va dura până să fie independent, cum va lucra, ce fel de tehnici va înțelege cel mai bine, metoda potrivită… inclusiv câți bani poate să câștige în acest domeniu.

Este ca și învățământul alternativ care se bazează pe individ, ritmul și capacitatea acestuia de asimilare vs. învățământul tradițional. Cu siguranță aceeași metodă aplicată pentru toți va funcționa doar pentru o mică parte. O foarte mică parte. Atât de importantă particularizarea.

● Care sunt școlile de frizerie din Oradea?

Pentru comparație, vă voi prezenta sumar mai jos lista școlilor de coafor și frizerie din Oradea (tip curs, durată, preț, frecvență). În vederea unei decizii bine calculate, informarea completă o faceți prin accesarea site-urilor fiecărei școli, la telefon, ori la sediile acestora.

– Estetika Profesional- 1 lună- 950 lei ○
https://www.cursuri-manichiura-coafura-cosmetica.ro/

– Profesional Academy- 2 luni- 800 lei ○
https://profesionalacademy.ro/

– Elite Grooming- 2 luni- 1 dată pe săptămână (duminica)- 6.500 lei
https://www.elitegrooming.ro/

● Care sunt școlile de coafor-stilist din Oradea?

– Estetika Profesional- 5 luni- 1.680 lei (se plătește în 2 rate)- de 2 ori pe săptămână- include frizerie
https://www.cursuri-manichiura-coafura-cosmetica.ro/

– Profesional Academy- coafor (nivel 2)- 4,5 luni- 2.360 (590 lei/ lună)- de 3 ori pe săptămână- include frizerie
https://profesionalacademy.ro/

– Cosmo Beauty School- Coafor- stilist (nivel 2)- 5 luni- 2.350 lei (470 lei/ lună)- de 2 ori pe săptămână- nu include frizerie
https://www.ilovecosmo.ro/

– Metropolitan Beauty Academy- Coafor (nivel 2)- 4 luni- 2.300 lei (460 lei/ lună)- include frizerie ○
https://oradea.curs-calificare.ro/

– Metropolitan Beauty Academy- Coafor- stilist (nivel 3)- 6 luni- 3.230 lei (540 lei/lună)- nu include frizerie ○
https://oradea.curs-calificare.ro/

– Loomience Academy- Coafor- stilist (nivel 3)- 5 luni- 4.000 lei (800 lei/ lună)- include frizerie ○
https://www.loomience.ro/

○= cum este programul? De cate ori pe săptămână și cate ore? Se întreabă la telefon ori la sediile acestora.