EXAMEN ŞI DIPLOME


● Cum este examenul?

Se dă la finalul programului de formare profesională, în sala de cursuri din cadrul salonului nostru, constând în probă teoretică (test grilă) și probă practică, iar media aritmetică a celor două se va trece pe diplomă.

Notarea se face pe o scară de la 1 la 10, nota minimă pentru promovare la proba teoretică fiind 5, iar la proba practică 6.

Subiectele pentru examinare sunt redactate de catre profesorul specialist pe domeniu din cadrul școlii, iar corectarea lucrărilor se face de catre o comisie autorizată formată din 2 specialiști autorizați ANC (Autoritatea Națională pentru Calificari) din afara școlii.

Durează 1-2 ore, depinde de numărul de cursanți.

● Este recunoscută diploma pe care o primesc?

Certificat de calificare profesională, acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificari (ANC), Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale si Familiei.

Aceste diplome sunt imprimate la Imprimeria Națională și se eliberează în urma unui examen de absolvire, conform procesului verbal de examinare, de forul mai sus menționat.

Certificatul de nivel 3 (superior nivelului 1 sau 2) este maximum de nivel care se poate obtine pentru meseria de coafor-stilist, nemaifiind necesară echivalarea diplomelor în străinătate.

Diplomele obținute de absolvenții cursurilor sunt recunoscute național și internațional, având în antet sigilele Ministerului Muncii si Educației. Beneficiarii acestor tipuri de certificate de calificare se pot angaja în instituții de stat de profil sau în cadrul companiilor private, pot să înființeze societăți comerciale sau autorizație de liberă practică gen PFA (persoana fizica autorizata). Certificatul de calificare de acest tip este singurul certificat recunoscut la nivel național și internațional, în conformitate cu legislația în vigoare.

Denumirea ocupației trecute pe diplomă conform COR (clasificarea ocupațiilor din Romania), va fi aceea de “coafor-stilist” în limba română (pl. coafori-stiliști). Conform nomenclatorului calificarilor din Romania, nu există în limba română cuvintele “stylist”, “hairstylist” sau “hairdresser”, aceste denumiri fiind în limba engleză și posibile doar după traducerea și apostiarea diplomei pentru țări vorbitoare de limbă engleză.

● În cât timp se eliberează certificatele de calificare?

În urma absolvirii examinării finale, în maxim 30 de zile de la data examenului final vi se va elibera certificatul de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale si Familiei si de Ministerul Educației și Cercetarii, prin CNFPA – Consiliul National de Formare Profesională a Adultilor, în care se vor înscrie datele personale, tipul cursului pe care l-ați absolvit și media de absolvire. Certificatul va fi însoțit de o anexa, în care sunt înscrise competențele dobândite, în conformitate cu standardul ocupațional specific ocupației pentru care ați absolvit cursul.

● Care este procedura de legalizare diplomelor?

Diplomele eliberate de ANC (Asociația Națională a Calificarilor), pot fi legalizate și ulterior folosite în străinătate.

1. Întocmire apostile
Aceasta se face la sediul Prefecturii (din localitatea sediului furnizorului de formare profesională), mergând cu o copie de buletin sau C.I. și diploma în original, ce urmează să fie folosită în afara țării;

2. Legalizare certificate
Legalizarea diplomelor și a suplimentelor descriptive (suplimentul descriptiv – o foaie adițională diplomei, care atestă competențele dobândite pe parcursul cursului) se face prin intermediul unui birou de copiat acte (de preferat sunt cele care se ocupa și de legalizarea la Tribunal a diplomelor);

3. Traducere acte
După legalizarea actelor, se realizează traducerea diplomei, suplimentului descriptiv, cat și a apostilei.
Mai jos, sunt precizate statele membre ale Conventiei de la Haga, unde certificatele eliberate de CNFPA, sunt valabile prin aplicarea apostilei.

Statele membre ale Conventiei de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind simplificarea procedurii supralegalizării actelor ce vor fi folosite în strainatate, sunt în numar de 64 și în toate acestea un document apostilat va fi recunoscut fără a fi necesare alte proceduri suplimentare.
Pentru statele membre Haga, începând cu data de 1 Septembrie 2005, apostilarea / supralegalizarea documentelor se va face de catre birourile specializate ale Prefecturilor, respectiv Tribunalelor din județul respectiv.

Apostila garantează recunoașterea oficială prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Convenției de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fără alte cerințe în oricare dintre celelalte țări semnatare.
Documentele românești legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute în oricare din țările din lista de mai jos.

Pentru statele care nu au aderat la Conventia de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.) procedura de supralegalizare va fi făcută prin vizare de către Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ministerul Justiției și acolo unde este posibil, și de catre Consulatul țării respective din București.

Vă prezent mai jos lista actualizată:

A: Albania, Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan
B: Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia – Hertegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria
C: China (Hong Kong), China (Macao), Columbia, Cook Islands, Croația, Cipru, Cehia
D: Dominica
E: Ecuador, Estonia, Elveția, El Salvador
F: Fiji, Finlanda, Franța
G: Germania, Grecia, Grenada
H: Honduras
I: India, Irlanda, Israel, Italia
J: Japonia
K: Kazahstan
L: Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg
M: F.R.I.Macedonia, Malawi, Malta, Maurițius, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Marshal Island, Mexic, Monaco, Muntenegru
N: Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelandă
O: Olanda
P: Panama, Polonia, Portugalia
R: Romania, Rusia
S: Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Statele Unite ale Americii, Suedia
T: Tonga, Triniadad si Tobago, Turcia
U: Ucraina, Ungaria
V: Venezuela