CUM SE LUCREAZĂ ÎN SALOANELE DIN ORADEA?


● Cum se lucrează în saloanele din Oradea?

Ca să aveți în vedere inclusiv ce veți face după ce terminați un curs în acest domeniu și pentru a vă putea planifica pe un termen mai lung investiția financiară, vă voi prezenta variantele de lucru din acest domeniu, în Oradea:

1. Sunteți angajați la o firmă, la un salon… și aveți un salariu fix+ procent din manoperă+ procent din vânzări produse. Așa se lucrează peste tot în lume. Nu și aici.

În Oradea, oraș unic în România din acest punct de vedere, nu există saloane care să vă angajeze. Pentru că toate saloanele din Oradea sunt pe sistemul de chirie pe scaun, adică voi veți plăti chirie (+ cheltuieli) ca să lucrați acolo.

Nu este ca și cum ați terminat azi un curs și aveți o diplomă, iar de mâine vă angajează cineva care se ocupă de promovare și vă umple agenda cu programări. Asta se poate întâmpla în orașele mari cu milioane de locuitori eventual. Dar nici acolo nu vă angajează nimeni dacă nu aveți experiență.

În Oradea, genul acesta de saloane (cu angajare+ procent) s-au închis rând pe rând de-a lungul timpului, pentru că nu au rezistat într-o piață în care toate saloanele închiriază posturi de lucru (chirie pe scaun). Pentru simplul fapt că angajații, odată ce au câștigat experiență și clienti, preferă să demisioneze și să lucreze pentru ei la oricare alt salon unde să plătească o chirie și să fie independenți.

Din 500 de saloane in Oradea, mai sunt maxim 5 saloane cu anjajare+ procent. De obicei acestea sunt în mall-uri. Sporadic se mai deschide câte unul de către cineva care nu cunoaște sistemul și care falimentează în scurt timp.
Deci cade din start această variantă în Oradea, după terminarea cursului de coafor-stilist.

2. Sunteți PFA (persoană fizică autorizată) și plătiți o chirie într-un salon, apoi vă descurcați cum știți, cum puteți. Sau la înțelegerea cu patronul salonului (dacă nu vă înființați PFA și doriți să lucrați într-un cadru legal) acesta vă poate face angajare pe firma lui, însă îi plătiți lui contribuțiile lunare pe salariul minim pe economie (aprox 800-900 lei)+ chiria lunară pe scaun (60-100 Euro/ tură/ depinde de salon)+ cheltuieli lunare (50-100 lei/ tură/ depinde de salon). Pentru tură întreagă, calculați la dublu chiria și cheltuielile.

Deci acel tip de angajare este doar pentru a putea lucra legal în cazul în care sunteți prea “comozi” ca să vă faceți un PFA. Este ca să fiți “acoperiți”. Asta nu înseamnă că primiți un salar. Dimpotrivă, voi veți suporta costurile aferente enumerate mai sus.

Indiferent că vă faceți PFA sau vă angajați pe firma cuiva, dar plătiți chirie și cheltuieli în ambele cazuri… contribuțiile la stat (pensie, sănătate, impozit pe venit, etc.) sunt aproximativ la fel.

Un calcul simplu: 800 lei contribuții (angajare sau PFA)+ 200 lei contabilitate+ 300 lei chirie+ 50 lei cheltuieli= 1.350 lei minim plătiți lunar. Plus impozit pe venit, care este relativ.

Adăugați acestei sume și costul de înființare PFA (450 lei)+ cea mai ieftină casă de marcat (700 lei)= 2.500 lei doar ca să începeți să lucrați legal.
Nu vă lasă nimeni să lucrați fără acte doar pentru a câștiga o chirie de câteva zeci de Euro pe lună, în schimbul riscului unei amenzi de 20.000 lei pentru munca la negru.

Nu am mai adăugat investiția în produsele și instrumentarul cu care veți lucra… ca să nu vă speriați de tot. Voi calcula totul într-un alt alineat.

Cu toate acestea, cu actele făcute, nici acolo (la salonul pe chirie) nu vă dă nimeni un scaun să lucrați dacă nu aveți clienți și experiență.
Sau poate vă închiriază scaunul pentru cateva luni deoarece sunt buni de încasat și banii aceia… până abandonați de tot pentru că veți realiza că nu vă “umpleți” de clienți așa cum ați sperat, în doar câteva luni.

Calculați și gandiți-vă la toate aspectele de la început până la final. Inclusiv ce veți face după. Mai ales dacă veți alege să lucrați în Oradea. Este un drum mult mai lung decât vă imaginați.

Cum vă faceți experiență și clienți? Voi dezbate și acest subiect într-un alt alineat.