CURS COAFOR STILIST


●Totul pe scurt

-Curs coafor-stilist
-Include și modul frizerie
-Durează 6 luni
-Costă 1.000 lei/ lună
-De 3 ori pe săptămână
– etc (voi adauga pe scurt ce este important)

●Ce este un curs de formare profesională în coafor?

Este un curs de calificare pentru cei care doresc să învețe această meserie de la zero. Persoane care nu au experiență în acest domeniu și care nu au o diplomă acreditată. Diplomă legală care folosește mai târziu la angajare sau pentru autorizare atunci când se impune.

Asadar, în general, este un curs (ca toate cursurile de bază) pentru persoanele care visează să devină în acest caz: coafori/ stiliști/ frizeri. Persoane care nu știu de la început ce îi așteaptă și care adesea nu au în vedere toate aspectele și tot ce implica acest domeniu… până se lovesc de realitate.

Este ca și atunci când vă faceți un plan și în definitiv realizați că probabil s-a materializat 20% din ce ați preconizat, abia doar într-un an. Dacă ați trecut prin asta deja cu alte proiecte… știți despre ce vorbesc. Dacă sunteți prea tineri încă, veți afla cât de mult va trebui să munciți și că mereu va trebui să evoluați ca să răzbiți într-o piață suprasaturată. La fel este și când vă apucați de un curs de coafor. Nimic diferit.

Vorbesc de coafor pentru că este domeniul pe care îl cunosc de 15 ani. Sunt genul de om care nu se pricepe la toate câte puțin, ci la un lucru și bine.

Într-o societate de consum în care fiecare “trage” de pe fiecare, aleg să nu abordez un marketing de masă, nici să vă prezint doar aspectele pozitive a ceea ce implică un curs în acest domeniu și nici nu doresc să dau speranțe deșarte oricui.

Așadar nu vreau să conving pe nimeni, cu nimic. Doar să vă lămuresc cum stă treaba în realitate ca să știți la ce să vă așteptați dacă doriți să vă faceți coafori. Chiar și cu riscul de a vă face să vă răzgândiți, sau cel puțin să vă gândiți de mai multe ori înainte de a vă înscrie la o școală de profil.

Diferența dintre un curs de calificare (inițiere/ bază/ etc.) și unul de specializare (perfecționare/ seminar/ etc.)… este aceea că un curs de calificare durează mai mult (4-6 luni în Romania sau 3 ani în străinătate) și participă cursanți fără experiență… pe când un curs de specializare durează mai puțin (câteva ore sau câteva zile) și participă adesea persoane care au deja o diplomă acreditată, care lucrează deja și care doresc să dobândească mai multe cunoștințe. Simplu.

Aceștia din urmă (specializare) pot să primească de la organizatori o diplomă de participare care nu are o valoare legală, dar cel mai probabil una de încredere în sine. Tot aceștia, sunt cei care au trecut deja prin provocările cursului de calificare pentru “juniori”.

Dintre cele două tipuri de cursuri, cel mai greu și complex este cel de calificare deoarece participanții sunt cu sigurantă mai timorați și nesiguri pe ei decât cei cu “experiență”. Nesiguranță și vulnerabilitate care poate degenera în succes sau în eșec. Așa este… inclusiv în eșec.

Deci totul depinde de voi în primul rând. Apoi, de încă mulți alți factori la care poate nu v-ați gândit de la început și despre care voi încerca să vă lămuresc cât mai clar.

Nu voi avea un discurs caraghios de optimist pentru că știu deja de atâția ani cu ce se “mănâncă” meseria asta și am văzut prea multe ca să stau să fraieresc pe cineva. Dar niciodată nu a trebuit să stau să fraieresc pe cineva. Nici mintea nu mă lasă și nici nu am nevoie de banii ăștia.

De la început îmi dau seama cine are șanse să lucreze dar și cine va avea un parcurs mai greoi sau chiar de cineva care nu va lucra niciodată în acest domeniu.
Știu că sună rar întalnit. E adevărat că se întâmplă foarte rar, dar mai bine pentru toți să fim sinceri și realiști.

Este ca și atunci când ieșiți de la un curs de dezvoltare personală, sau când vedeți un film care vă inspiră… și câteva ore aveți impresia că veți cuceri lumea. Apoi trebuie să vă dați seama că nimic nu vine fără niciun efort și dintr-o dată. Cine poate să “cucerească” lumea o va face, indiferent ca vine la mine la școală sau că merge în altă parte. Acest gen de oameni sunt denumiți “geniali”, datorită unui cumul de însușiri înnăscute și dobândite la momentul potrivit. Trăsături care îi ajută să reușească mai ușor în cariera aleasă.

Așadar cum nu toți cursanții sunt genii, un mare aport (dar nu exclusiv) în determinarea deznodămîntului unui curs de coafor… îl va avea persoana care are contact direct cu ei: profesorul deci. Dar nu doar ca și persoană care predă proceduri tehnice, ci ca persoană de sprijin și confirmare pentru depasirea fricilor. Aceasta este de fapt provocarea cea mai mare. Totuși, rămâneți pe locul 1 ca și aport în ceea ce privește evoluția individuală a fiecăruia. Veți vedea câtă putere aveți doar când dispare frica. Voi dezbate pe larg acest aspect într-un alt alineat.

Nu mai spune nimeni ce se întâmplă cu cei care au absolvit cursuri de coafor. Cu îngăduință 1 din 10 ajunge să lucreze mai departe pe termen scurt, 1 din 30-40 pe termen mediu și lung. Voi relata despre orice curiozitate din acest domeniu. Și mă pozitionez pe GPS exact în Oradea. Dacă ar fi vorba de altă locație, discursul meu ar fi… nu cu mult diferit. Dar adaptat pentru zona de referință care este foarte importantă.

Este o diferență considerabilă între piața saloanelor pe sistem de chirie pe scaun din Oradea, spre deosebire de saloanele din alte orașe din România pe sistem angajare și procent. Din punctul acesta de vedere orașul Oradea este unic și trebuie avut în vedere acest aspect. Mai ales dacă sunteți de aici și veți alege să lucrați aici. O să vă lămuresc într-un alt alineat despre asta.

●Cine organizează cursuri de coafor?

1. Firme care au activitatea de a realiza cursuri multiple.
Aceeași firmă poate susține cursuri în domenii total diferite (coafor, contabilitate, bucătar, mecanic auto etc.) și colaborează cu diferiți formatori (profesori/ traineri). Aceste firme au sedii special pregătite pentru asta (sală de curs, sală de practică, ateliere, etc.) și sunt orientate pe un rulaj mai mare de cursanți. Adesea pot organiza cursuri în mai multe orașe.

Veți ști atunci de la început să vă mulțumiți cu diploma de la finalul cursului, cu o bază minimă de cunoștințe… și că va trebui să investiți financiar mai departe pentru a acumula mai multe cunoștințe și experiență.

Eu dacă aș avea nevoie de o diplomă, aș merge exact la cea mai ieftină școală. Nu are niciun sens să plătesc mai mult pentru exact aceeași diplomă pe care o primesc și de la cei care îmi cer 1.200 lei… și de la cei cu 2.000 de Euro. Asta cu condiția să învăț apoi (sau în timpul cursului), de la cineva. “Cineva” care lucrează bine, care trăiește din meseria sa, credibil. “Cineva” care poate nu are școală de coafor, dar nu ar fi asta o problemă pentru că pot să îmi iau diploma de altundeva.

Se poate și varianta aceasta fără nicio problemă. Faceți asta dacă aveți un plan B, dacă aveți un model de coafor/ frizer pe care ați vrea să îl urmați și care este disponibil să vă ajute. Într-un fel am un respect pentru genul acesta de școli care merg pe principiul “minim necesar… apoi cine se descurcă- bine, cine nu- problema lor”. Tratament egal, costuri de bun simț, selecție naturală. Cine va dori mai mult se va interesa și se va implica mai departe.

Recunoașteți aceste școli când vedeți prețurile mici sau o durată mai scurtă a cursului. Ori când este scos în evidență numărul mare de cursanți trecuți prin școala respectivă.
Asadar avantajul este că nu investiți fianciar atât de mult și că, probabil, după absolvire veți cheltui mai mult pentru ucenicie pe lângă cineva care vă inspiră. Cât de mult, cât de puțin… veți vedea în funcție de cine cere. Problema cu “ucenicia” este ca nu mai există un cadru legal pentru asta. Dacă mai demult se putea face un “contract de ucenicie” între două entități, azi este ilegal și se amendează ca munca la negru. Voi relata într-un alt alineat despre situațiile în care puteți fi “ucenici” într-un mod legal.

2. Firme care au activitatea de a organiza cursuri asimilate domeniului estetic.
Aceeași firmă poate susține mai multe cursuri specifice saloanelor de înfrumusețare (coafor, cosmetică, manichiură, masaj, machiaj, etc). De obicei patronul acestui gen de firmă lucrează sau a lucrat în salon… ceea ce poate duce la avantajarea cursului din domeniul lui și “vitregirea” celorlalte.

În funcție de specializarea patronului, școala cutare este mai renumită pentru cursuri de cosmetică pentru că patroana este cosmeticiană, școala cutare este mai bună pentru manichiură pentru că șefa e manichiuristă… și tot așa. Aceste școli pot să coste mai mult pentru că și formatorii vor mai mulți bani, produsele pot fi mai calitative, etc.

Nu este o certitudine că sunt mai bune decât scolile mai ieftine, dar cu siguranță implicarea și motivarea formatorilor este mai mare. Cum spuneam, ține și de noroc. Cel mai bine mergeți pe recomandare de la cineva care a terminat un curs pe același domeniu în care doriți să învățați…. și bineînțeles, să fie mulțumit și să lucreze cu încredere. Informați-vă înainte de a lua o decizie.

Recunoașteți aceste școli după prețurile mai ridicate decât ale școlilor de masă și că au un număr limitat de cursanți. Cum spuneam, contează și domeniul în care școala respectivă excelează.

Dar tot nu este suficient pentru a lucra cu încredere după absolvire. Tot vă trebuie ajutor pe mai departe.

3. Firme care au exclusiv activitatea de a organiza cursuri de coafor/ frizerie.
Aceastea din urmă sunt firme care au început ca și activitate de coafor/salon și ulterior au adăugat în domeniul de activitate și formarea profesională.
Patronul acestui gen de firmă lucrează în salon și împărtășește pasionat din cunoștințele și experiența sa.

Este cu siguranță cea mai bună alegere când doriți să alegeți o școală de coafor, datorită implicării și consumului de energie exclusiv pe un singur domeniu. Recunoașteți aceste școli când vedeți prețurile mai ridicate si o durată mai lungă a cursului.

Dar nici de data aceasta nu este suficient pentru a lucra cu succes după absolvire, datorită faptului că timpul este prea scurt. Printr-o comparație simplă… o scoală de coafor în Romania durează 4-6 luni, iar in Anglia sau Italia 3 ani. Cum s-a ajuns la concluzia că în România se poate învăța această meserie într-un timp atât de scurt… vă voi explica într-un alt alineat.

●Cine predă la cursurile de coafor?

Coafori in colaborare cu firmele de formare profesională sau coafori care și-au deschis școala lor. Unii cu un talent oratoric mai bun decât cel de îndemânare și care cel mai probabil nu au suficient succes în munca din salon, dar prin colaborarea cu diferite școli își suplinesc veniturile. Alții cu o tehnică de lucru impecabilă, dar cu o exprimare problematică.

Nu este ca și cum noi, cei care vă predăm, am terminat vreo facultate de pedagogie și ne-am făcut profesori de coafor. Oricine, absolut oricine are o diplomă de coafor, dacă vrea să predea, trebuie doar să meargă la un curs de formator de câteva zile și este profesor. Absolut nimic prestigios în asta.

Indiferent de nivelul formatorilor, cei mai mulți sunt pasionați și predispuși către una din specializările domeniului de coafor (tuns, vopsit, aranjat, etc). De exemplu un formator poate să aibă o îndrumare bună pentru vopsit, dar nu și pentru tuns. Sau să fie bun pe tunsoarea părului lung, dar nu și pe tunsoarea părului scurt ori frizerie.

Este un domeniu complex și mai rar veți avea un profesor care să fi dezvoltat percepții în detaliu pentru toate ramurile acestei meserii. Uneori cineva o să vă învețe tunsul, altcineva o să vă învețe să vopsiți… și poate altcineva se ocupă de frizerie. Adesea pot să fie formatori diferiți chiar și în cadrul aceleași școli.

Unii preferată să țină doar cursuri de specializare (cu persoane care au diplomă și care lucrează deja) probabil pentru că nu au răbdarea necesară ca să-i învețe pe alții “abecedarul” acestei meserii… sau pentru că se câștigă mai bine în câteva ore de seminar plătit, ori efectiv au abandonat deja formarea profesională pentru că au înteles că programa și timpul alocat sunt un compromis. Nedorind să fie părtași la un asemenea program deficitar. Altora le place să aibă și titlul de “trainer”, probabil din mândrie. Fiecare după conștiința sa, atât profesorii cât și cursanții care participă la cursuri.

Ca și viitori cursanti, dacă știți clar de la început că doriți să învățați în mod special o specializare anume (tuns, vopsit, frizerie, etc.) asigurați-vă ca profesorul să fie persoana potrivită. Vreți să învățați tunsul? Mergeti la o școală unde predă cineva care este renumit pentru asta. Vreți să învățați vopsitul? Mergeți la o școală unde predă cineva care este renumit pentru asta. Vreți frizerie? Mergeți acolo unde se face asta cel mai bine.

Sau pur si simplu faceți cea mai ieftină școală și apoi mergeți să stați pe lângă cineva care excelează și care poate să vă ofere o rețetă de succes testată deja.

În concluzie, nu contează școlile și reputația lor, cât profesorii. Cei mai buni preferă să lucreze în salon pe bani mai muți, decât să colaboreze cu diferite școli pe bani puțini. Vă asigur că așa este.

●Cine sunt cursanții?

Pot fi persoane care lucrează în alte domenii și care vor să își schimbe meseria. Cu copii, cu obligații, cu problemele lor… și care vor participa la cursuri înainte sau după serviciu ori în timpul liber. Sau când poate să lase copilul cu soacra, când schimbă tura cu colegul de serviciu, când nu are ore la facultate, etc.

Pentru unii va fi o relaxare și vor simți entuziasm, iar pentru alții va fi un stres în plus.

Pot fi persoane care nu au atâtea obligații, ca atare vor putea petrece mai mult timp în salon. Dacă vor, dacă au răbdare, dacă îi cheamă cineva.

Alții sunt prea tineri ca să ia în serios situația. Alții sunt tot tineri dar mai responsabili…
Unii sunt trecuți de 35 de ani și învață “meseria” logic și cu atenție într-o oră de curs, pe când alții, indiferent de vârstă, vor “fura” meseria în ani de zile.
Alții sunt impulsionați de către altcineva, adesea părinți. Alții însă din proprie inițiativă.

Entități atât de diferite, dar atât de diferite încât este necesar ca fiecare cursant să fie luat separat și totul adaptat în funcție de individ.

Este vorba despre o personalizare, raportare, adaptare și o empatie constantă la individ. Din primele întâlniri pot spune ce fel de clienți va atrage cursantul respectiv, cât timp va dura până să fie independent, cum va lucra, ce fel de tehnici va înțelege cel mai bine, metoda potrivită… inclusiv câți bani poate să câștige. Este ca și învățământul alternativ care se bazează pe individ, ritmul și capacitatea acestuia de asimilare vs. învățământul tradițional. Cu siguranță aceeași metodă aplicată pentru toți, va funcționa doar pentru o mică parte. O foarte mică parte.

●Am predispoziție pentru meseria de coafor-stilist/ frizer?

Se poate să vă fi gândit la asta de mai multă vreme, datorită preocupărilor pentru activități care implică acest domeniu. Pentru alții poate să fie o întâmplare, o nouă oportunitate, un context favorabil… și să descopere pe parcurs că le place.

Câteva predispoziții pentru meseria de coafor-stilist/ frizer:

– vă aranjați singură la păr, ori efectuați amator aranjaturi pentru alte prietene.

– aveti acasă o mașină de tuns și tundeți deja amator persoane din familie sau prieteni.

– vă aranjați singuri perciunii sau barba, ori mai ajustați tunsoarea când vă deranjează ceva.

– sunteți perfecționist când vă aranjați părul, eventual vizualizați rezultatul și din lateral și spate.

– se poate să fiți nemulțumit/ă de tunsoarea făcută la salon, presupuneți că se poate și mai bine sau că lipsește ceva. Poate uneori aveți senzația că v-ați descurca mai bine decât frizerul dvs.

– vă tundeți acasă singură bretonul sau vârfurile. Ori chiar vă implicați să tundeți vârfurile altora.

– vă place să urmariti tutoriale despre coafor pe internet, poate vă plac împletiturile sau cocurile, eventual faceți asta în oglindă sau pe altcineva.

– aplicați amator vopsele de păr pentru diferite persoane, ori aveți o atracție în detaliu pentru culori.

– vă uitați cu atentie la tehnicile efectuate atunci când mergeți la salon, aveți senzația că le înțelegeți și că ați putea face și voi asta.

– vă place să vă asortați ținutele în raport cu părul și machiajul, sau sfătuiți persoanele din jur cum să se tundă ori să se îmbrace.

– urmăriți cu interes materiale de revistă și emisiunile cu tendințele în modă.

– aveți un simț estetic dezvotat și cei din jur au remarcat asta, luandu-vă poate ca model.

– vă place să vă uitați în oglindă la detaliile feței sau capului.

– observați în detaliu trăsăturile fizice la alți oameni.

– nu vă place meseria în care lucrați acum, dearece sunteti o fire creativă și doriți o carieră în care să vă puteți exprima liber.

– vă place să dați indicații stilistului sau aveți idei noi de freze dupa imaginatia proprie.

– doriți o carieră independentă ca sa nu mai depindeți de nimeni și să vă dezvoltați propria afacere.

– doriți o meserie din care să trăiți decent.

●Ce implică meseria de coafor-stilist/ frizer?

Meseria de coafor-stilist, făcută bine dacă doriți, este de fapt un ANSAMBLU de:

– cunoștințe generale (logică și psihologie primară, matematică și geometrie elementară, anatomie generală, limba maternă, limba română, câteva elemente de fizică, etc.)

– tehnici specifice meseriei (tehnici de tunsoare, de vopsire, aranjare, mânuirea instrumentelor, conduită și comunicare profesională, etc.)

– însușiri personale înnăscute ori dobândite (preocuparea pentru estetic, spirit de observație, perseverență, originalitate, creativitate, imaginație, fexibilitatea gândirii, adaptare interpersonală, intuiție, etc.)

Aceste caracteristici vor fi antrenate în timpul cursului și vor alcătui cel putin o rețetă de succes pentru viitorii coafori-stilisti. Nu este niciun secret în această meserie, decat repetarea practică a tehnicilor învățate, cât mai mult posibil și cu o CONCENTRARE adecvată. Acele tehnici milimetrice de frizerie ori atenția desăvârșită atunci când trebuie să preparăm o vopsea… nu le putem realiza impecabil dacă între timp mai intreținem și o atmosferă inadecvată. În acest fel dorim să fim EFICIENȚI și operativi în munca prestată. Nimeni nu va face mereu o meserie doar din pasiune, fără ca la un moment dat să nu conteze și banii câștigați din asta.

Este o greșeală să te întrebi de la început daca ești talentat sau nu… clar că nu s-a născut nimeni tunzând. Adesea, talentul este asociat în acest domeniu cu diferite înclinații sau predispoziții asociate acestei meserii. Prea puțin contează asta.

Talentul nu este altceva decât o perioadă nedeterminată de atenție și muncă, de aceea prefer să folosesc cuvântul mult mai complex “CONȘTIINCIOS”, în loc de uzualul “talentat”.
Oamenii “talentați” dar fără ambiție sunt exact la același nivel cu cei “netalentați” dar AMBIȚIOȘI. Ba chiar pot rămâne mult în urmă.

A lucra ca și coafor-stilist, nu înseamnă doar procedura de a tunde sau procedura vopsirii parului… și doar atât. Chiar și bine executate, aceste proceduri tehnice sunt insuficiente fără o COMUNICARE si o CONDUITĂ profesională sau fără DISCIPLINĂ și ORGANIZARE personală.

Probabil ca și în orice altă meserie, nu putem avea succes pe termen lung ca și stiliști dacă doar învățam tehnicile specifice ale unei meserii și avem un caracter nepotrivit la locul de muncă. La fel cum nu putem avea succes daca avem o conduită bună, însă tehnica manuală este precară. Una fără alta nu se poate…

Prima dată trebuie să învățăm să gândim și să ne exprimăm profesional, să ajungem înaintea clientului la programare și să facem diferența între programul personal și cel profesional, iar dacă reușim să evităm comportamentele nepotrivite la locul de muncă și vorbitul cu prietenii la telefon în timp ce lucrăm… abia atunci vom fi într-adevăr profesioniști. Pe lângă multe alte contraexemple…

Toate aceste neajunsuri duc către o carieră slabă sau mediocră, plină de compromisuri și cu profituri mici, de aceea vom folosi de acum încolo cuvântul mult mai complex “PROFESIONIST”, în loc de “amator”. Aceștia din urmă nu fac performanță în acest domeniu, lucrează perioade scurte de timp după care se reorientează către alte meserii cu mai puține responsabilități.

Trebuie să vă doriți să fiți profesioniști în meseria aleasă și în felul acesta nu aveți cum să dați greș. Orice alte trucuri și oferte comerciale de atragere a clientelei, sunt pe durată determinată.

Cu acest profesionalism o să începem programul de formare pentru coafori- stiliști și tot cu asta o să terminăm, iar la sfârșitul cursului veți fi pregătiți să lucrați pentru saloane cu pretenții europene. Sau chiar să lucrați pentru voi…

Consider ca OMUL este important. O persoană cu o conștiință responsabilă, orice ar face… ar face bine și cu interes. Indiferent de meserie. Atunci când sunteți mulțumiți că ați făcut totul cum trebuie și v-ați dat interesul, vor fi mulțumiți și clientii voștrii. Nu puteți păcăli pe nimeni la nesfârșit.

Încă nu am avut vreun elev care sa nu fie capabil să învețe să tundă ori sa aplice o vopsea. Din experiența de formator, pot să vă spun foarte clar că ceea ce contează cel mai mult este ATITUDINEA corespunzatoare si ÎNCREDEREA ÎN SINE a cursantilor.

Nu este cea mai grea meserie din lume, dar nu este nici cea mai ușoară. Nu este ca și cum ai face o operație chirurgicală, dar nu este nici ca și cum ai vinde niște produse. Dacă o persoană care prestează o munca intelectuală (manager, profesor, consultant, IT-st, etc.) depunde mai puțin efort fizic decât o persoana care prestează o munca fizică (argicultor, constructor, croitor, electrician, mecanic)… atunci meseria de coafor-stilist le presupune pe amândouă. Lucrul de orice natura, fizic sau intelectual, direct cu oamenii, este mai greu decât lucrul cu un calculator sau cu diferite mașini de lucru automate.

Tocmai din acest motiv punem accent și pe îmbunătățirea SERVICIILOR PRESTATE CLIENTILOR și insist cu acest profesionalism pentru că trebuie să fim CREDIBILI în fața clienților. Acest lucru are directă legătură cu caracterul nostru care de cele mai multe ori se poate regla atunci cand este necesar.

Sunt de părere că cineva care se IMPLICĂ în munca pe care o face… orice ar face, ar face bine! Indiferent că este vorba despre frizerie, machiaje, medicină… chiar și când va spăla un pahar își va da interesul. Iar cineva superficial nu va face nimic cum trebuie chiar dacă face 100 de cursuri.

●Preselecție cursanți.

Singura școală de coafor din România care oferă șansa la o probă pentru cursanți.

Asta înseamnă că înainte să vă înscrieți la curs, va fi o întâlnire gratuită în care observăm ambii, atât cursantul cât si formatorul, dacă este potrivit să ne asumăm acest curs, împreună.

În felul acesta veți realiza dacă vă place, dacă întelegeți, dacă seamănă cu ce v-ați imaginat.
Vă încurajez să faceți asta înainte de a lua decizia de a vă înscrie la curs de coafor. Nu aveți nimic de pierdut, nimic de plătit.

În cadrul întâlnirii facem împreună, la alegere:

1. Un aranjat simplu cu peria pe un cap de manechin (păpușă pentru practică) și o tehnică de tunsoare.

2. Tundem împreună un băiat (pe care îl aduceți dvs.) dacă optați pentru frizerie.

Sunați sau scrieți un mesaj text: “pentru programare probă curs”.

● Unde se desfășoară cursul?

Este o locație de 250 metri pătrați, distribuiți pe 3 nivele, dotat cu 18 posturi de lucru pentru coafor, 5 scafe, dulapuri personale pentru fiecare post de lucru, etc.

Salonul este specializat cu precădere pe serviciile de coafor și frizerie, o adevărată “pepinieră” de lansare a coaforilor de succes din acest oraș. Atât școală cât și salon permanent funcțional ca loc de muncă pentru cei cu experiență, dar și pentru începătorii proaspăt ieșiți din școală care continuă mai departe în cadrul programului de “perfecționare și formare clientelă”.
Relatez despre acest program într-un alt alineat.

Alte servicii aditionale în salon: cosmetică, masaj, manichiură.

●Când începe?
De luni, de săptămâna viitoare, oricând. Nu trebuie să așteptați câteva luni până se termină o serie de curs ca să înceapă alta serie pentru că nu este vorba despre nicio adunare

Din 3 in 3 luni începe o serie noua de cursanti

Cand incepe? de maine, de luni, de saptamana viitoare. Oricand ati decis ca doriti sa participati activ la curs. Nu trebuie sa

teptat 3 luni pana incepe alta serie de cursanti, ori 6 luni daca “v-trezit” prea tarziu si ati pierdut startul grupei care a inceput deja, sa zicem, de 3 saptamani. Pentru ca nu este vorba despre nicio grupa, nicio serie, nicio adunare…

Este vorba despre pregatire individuala, cu fiecare cursant in parte… cu programare. Programati are… adica, asa cum programam si clientii pentru ca nu putem sa-i tundem nici macar pe doi de-odata… tot asa facem si cu cursantii pentru ca nu putem sa fim atenti la toti si sa ii invatam pe toti de-odata sa tunda ori sa vopseasca. Sau se mai poate face si asta, dar evident, superficial.

Nu exista un numar maxim de cursanti atunci.

● Cum se lucrează în saloanele din Oradea?

1. Sunteți angajați la o firmă, la un salon… și aveți un salariu fix+ procent din manoperă+ procent din vânzări produse. Așa se lucrează peste tot în lume. Nu și aici.

În Oradea, oraș unic în România din acest punct de vedere, nu există saloane care să vă angajeze. Pentru că toate saloanele din Oradea sunt pe sistemul de chirie pe scaun, adică voi veți plăti chirie (+ cheltuieli) ca să lucrați acolo.

Nu este ca și cum ați terminat azi un curs și aveți o diplomă, iar de mâine vă angajează cineva care se ocupă de promovare și vă umple agenda cu programări. Asta se poate întâmpla în orașele mari cu milioane de locuitori eventual. Dar nici acolo nu vă angajează nimeni dacă nu aveți experiență.

În Oradea, genul acesta de saloane (cu angajare+ procent) s-au închis rând pe rând de-a lungul timpului, pentru că nu au rezistat într-o piață în care toate saloanele închiriază posturi de lucru. Pentru simplul fapt că odată ce au câștigat experiență și clienti, angajații preferă să demisioneze și să lucreze pentru ei la oricare alt salon unde să plătească o chirie și să fie independenți.

Din 500 de saloane in Oradea, mai sunt maxim 5 saloane cu anjajare+ procent.
Deci cade din start această variantă în Oradea, după terminarea cursului de coafor-stilist.

2. Sunteți PFA (persoană fizică autorizată) și plătiți o chirie într-un salon, apoi vă descurcați cum știți, cum puteți. Sau la înțelegerea cu patronul salonului (dacă nu vă înființați PFA și doriți să lucrați într-un cadru legal) acesta vă poate face angajare pe firma lui, însă îi plătiți contribuțiile lunare pe salariul minim pe economie (aprox 800-900 lei)+ chiria lunară pe scaun (60-100 Euro/ tură/ depinde de salon)+ cheltuieli lunare (50-100 lei/ tură). Pentru tură întreagă, calculați la dublu chiria și cheltuielile.

Indiferent că vă faceți PFA sau vă angajați pe firma cuiva, dar plătiți chirie în ambele cazuri… contribuțiile și cheltuielile sunt aproximativ la fel.

Un calcul simplu: 800 lei contribuții (angajare sau PFA)+ 200 lei contabilitate+ 300 lei chirie+ 50 lei cheltuieli= 1.350 lei minim plătiți lunar.

Adăugați acestei sume și costul de înființare PFA (450 lei)+ cea mai ieftină casă de marcat (700 lei)= 2.500 lei doar ca să începeți să lucrați legal.
Nu vă lasă nimeni să lucrați fără acte doar pentru a câștiga câteva zeci de Euro pe lună, în schimbul riscului unei amenzi de 20.000 lei pentru munca la negru.

Nu am mai adăugat investiția în produsele și instrumentarul cu care veți lucra… ca să nu vă speriați de tot. Voi calcula totul într-un alt alineat.

Cu toate acestea nici acolo (la salonul pe chirie) nu vă dă nimeni un scaun să lucrați dacă nu aveți clienți și experiență.
Sau poate vă închiriază scaunul pentru cateva luni deoarece sunt buni de încasat și banii aceia… până abandonați de tot pentru că veți realiza că nu vă umpleți de clienți așa cum ați sperat, în doar câteva luni.

Calculați și gandiți-vă la toate aspectele de la început până la final. Inclusiv ce veți face după. Mai ales dacă veți alege să lucrați în Oradea. Este un drum mult mai lung decât vă imaginați.

Cum vă faceți experiență și clienți? Voi dezbate și acest subiect în detaliu.

● Cât costă?

-Cat costa? 3600 lei (600 lei/luna). Achitabil in rate lunare conform contractului de formare profesionala incheiat la inscriere, sau integral (5% reducere).

●Cine sunt eu

●Cum este programul?

se stabileste la prima intalnire si este personalizat pentru fiecare cursant in parte in functie de obligatiile acestuia.

De exemplu, daca un cursant poate sa vina aproape zilnic si sa fie implicat in activitatile din salon deoarece are mai putine obligatii… un altul poate sa vina de 2 ori pe saptamana pentru ca mai lucreaza undeva si poate trebuie sa scoata si copilul de la gradinita. Iar cursanta Popescu poate ajunge 1 data pe saptamana si sta mai mult pentru ca face naveta de la 150 km. Altii lucreaza in fiecare zi pana la 17.00, pe cand altii lucreaza in ture schimbatoare si tot asa.

Este evident ca nu ai cum sa faci un program comun echilibrat asa cum au copiii in scoala. Nici nu se compara una cu alta…

Asadar avantajul desfasurarii cursului cu fiecare cursant in parte, aidoma unui profesor care face meditatii in particular este indiscutabil mai mare decat in cadrul unei grupe.

Nu este ca si cand un formator explica o tunsoare cu 10 cursanti in jurul lui care dau din cap ca inteleg probabil logic pe moment ce se petrece, sprijiniti de cate un perete ori stau pe un scaun pe telefon.

Nu mai spune nimeni ce se intampla cu acestia dupa ce se vad cu diploma in mana si cu amintirea placuta cand stateau cu colegii afara la tigara…

In concluzie, daca doriti niste cifre, retineti ca programul este de minim 2 ori pe saptamana, cate 2-3-4 ore (in functie de capitolul invatat), in cadrul salonului nostru (dimineata sau seara), personalizat pentru fiecare cursant.

Notiunile de teorie se deruleaza interactiv cu partea practica (nu se iau notite deoarece se primesc suporturi de curs).

In contract vor fi stipulate 1080 de ore (360 ore pregatire teoretica, 720 ore pregatire practica). Aceasta este una dintre conditii pentru ca diplomele de coafor stilist sa fie recunoscute international.

Orele la care ati lipsit sau pe care le-ati intrerupt din diverse motive, le veti putea recupera intr-o lectie urmatoare fara costuri suplimentare.

●Pe cine voi face practica?

Vedeți… asta este o super problemă pentru cele 6 luni de zile în care trebuie să ne încadrăm cu tot.

Nu este ca și cum azi vom face tunsoarea bob și între orele 9-13 aduceți fiecare la tuns pe cineva care se va tunde bob.

Nu este ca și cum întrebați în stânga și în dreapta cine vrea să se tundă scurt, pentru ca maine facem tunsoarea parului scurt.

Nu este ca și cum postați un anunț pe Facebook “caut model pentru tuns” si in momentul următor vă solicită toata lumea.

1. Începem pe capete de manechin când învățam pas cu pas tehnicile de tunsoare și de vopsire

Veți găsi persoane care vor dori aranjat, tuns din vârfuri, vopsituri. Proceduri simple.

●Cum este examenul?

Se dă la finalul programului de formare profesională, în sala de cursuri din cadrul salonului nostru, constând în probă teoretică (test grilă) și probă practică, iar media aritmetică a celor două se va trece pe diplomă.

Notarea se face pe o scară de la 1 la 10, nota minimă pentru promovare la proba teoretică fiind 5, iar la proba practică 6.

Subiectele pentru examinare sunt redactate de catre profesorul specialist pe domeniu din cadrul școlii, iar corectarea lucrărilor se face de catre o comisie autorizată formată din 2 specialiști autorizați ANC (Autoritatea Națională pentru Calificari) din afara școlii.

Cu totul durează 1-2 ore.

● Cât durează cursul?

În străinătate, conform legislațiilor pe domeniu în vigoare, un curs de coafor-stilist durează ani de zile, asemenea unei facultăți… și nu degeaba. Este un domeniu complex si sunt multe specializări de cuprins.

În Anglia, Italia, Franța… până și în statele care nu sunt membe ale Uniunii Europene o școală de coafor-stilist durează 3 ani. Cum au reușit cei de acolo să deducă faptul că este necesar 3 ani pentru asimilarea acestei meserii… înțeleg perfect, deoarece exact atât durează până ca un cursant să depindă considerabil toate ramurile acestei meserii. În 15 ani de când formez în acest domeniu, cu adevărat, vă spun sincer că doar după 2-3 ani de practică și prezență în salon… un cursant poate să înceapă să lucreze cu încredere.

Cum s-a ajuns la concluzia că în România un curs de coafor-stilist poate să dureze 4-6 luni? Vă voi explica și asta…

Ca diplomele sa fie acreditate și recunoscute ca nivel 3 (ultimul nivel posibil În coafor)… trebuie ca în timpul cursului, elevii să fi petrecut 1.080 de ore (360 teorie+ 720 practică) în salon. Numărul acesta de ore vor fi trecute în contractele de formare profesională (școală) oriunde mergeți să faceți un curs de coafor-stilist. Indiferent că este la mine la școală, că este în București, că este în Londra.

1.080 ore : 8 ore lucrătoare/ zi= 135 de zile lucrătoare

1.080 ore: 40 ore lucratoare/ sapt=27 de saptamani

Deci asta înseamnă că dumneavoastră ar trebui să stați 8 ore zilnic, de luni până vineri (40 de ore/ săptămână), timp de 6 luni la salon, în sala de curs și în sala de practică. Puteți face asta? Evident că nu.

O prostie. O bătaie de joc atât la adresa cursanților, cât și a noastră, a formatorilor… care trebuie sa asistăm neputincioși în fața acestei situații. Nici nu mă mir atunci de ce vin cursanți din Italia și din Anglia în România ca să obțină o diplomă mai repede din România. Pentru că acolo nu este permis asa ceva prin lege.

Școlile, dar și legislația din afară au conștientizat faptul că este imposibil ca un cursant adult să aibă prezență la curs zilnic/ 8 ore pe zi… pe lângă serviciul pe care probabil îl mai are, ori cine știe ce alte obligații.

Însă legea din România permite școlilor, dar nu doar de coafor, ci tuturor furnizorilor de formare profesională, să facă asta. În felul acesta este evident că fiecare profită de această situație ca să atragă cursanți pentru aceste cursuri de scurtă durată.

Veți vedea că în contractele de curs vor fi trecute 1.080 de ore în 4-6 luni, dar în realitate veți avea întâlniri de maxim 2- 3 ori pe săptămână a câte 2-3-4 ore maxim. Veți înțelege și mai bine de ce la finalul cursurilor sunteți nesiguri și nepregătiți. Pentru simplul fapt că nu ați petrecut cât este necesar la practică.

Pentru că în loc să apucați să faceți o tehnică de tuns de 40 de ori, o veți face de 3 ori. Pentru că în loc să faceți o tehnică de vopsit de 20 de ori, o veți face de 2 ori. Și același raport disproporționat pentru toate procedurile tehnice…
Este imposibil în 6 luni să vă faceți experiența necesară.

Așadar la întrebarea “La finalul cursului, după 6 luni, voi ști să le fac bine pe toate?”… răspunsul este nu. Chiar dacă este vorba despre mine sau altcineva, după o programă deficitară românească, nu veți apuca să faceți bine tot. Dar deloc.
Veți ști să faceți din toate câte puțin și amator. Ceea ce este, din nou, un concept românesc.

Ce este de făcut atunci? Voi scrie și despre asta într-un alt alineat.

●Ce se învață?

– consilierea clientului, diagnoza scalpului și a firului de păr

– produse, spălarea părului, masajul capilar

– aranjatul cu uscătorul și peria, aranjatul cu dispozitive termice: plăci, ondulatoare, modelatoare electrice

– tipuri de tunsori, unghiurile de tundere, geometria tunsorilor

– tunsori pentru femei si barbati, tunsori pentru toate lungimile de păr

– tehnici de tunsori executate pe părul ud și pe părul uscat

– frizerie

– tehnici de tuns: cu foarfeca, cu aparatul electric, briciul, foarfeca de filat

-tunsori clasice si moderne, tunsori simetrice și asimetrice, tunsori creative

– tehnici de filare a părului și de finisare a tunsorilor

– tehnici de vopsire a părului, metode de suvițare, colorimetrie

– decolorarea, decaparea, repigmentarea, mordansarea

– ondularea permanentă, intinderea permanentă

– extensii, cocuri, aranjat festiv

-tratament de indreptare a parului cu keratina

– management, vânzări

● Acte necesare?

Se vor aduce în prima săptămână a cursului:

-copie buletin de identitate

-copie certificat de naștere

– copie certificat de căsătorie (daca este cazul)

– copie ultima diploma de studiu (sau adeverință care atestă nivelul studiilor)

– adeverință de la medicul de familie (“apt pentru cursul de coafor stilist”)

●Ce include cursul?

Aparaturile, istrumentele, sculele, dispozitivele și materialele necesare desfășurării cursului (suport de curs, capete de manechine, vopsele profesionale, oxidanți, decoloranți, șampoane, balsamuri, produse de coafat, foarfece, piepteni, uscatoare, plăci, ondulatoare, perii, agrafe, etc).

Nu se mai percep alte cheltuieli pe durata cursului, astfel încât cursanții noștri vor lucra cu produse profesionale și instrumentar performant, aceleasi cu care lucrează și specialiștii din salon.

●Este recunoscută diploma pe care o primesc?

Certificat de calificare profesională, acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificari (ANC), Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale si Familiei.

Aceste diplome sunt imprimate la Imprimeria Națională și se eliberează în urma unui examen de absolvire, conform procesului verbal de examinare, de forul mai sus menționat.

Certificatul de nivel 3 (superior nivelului 1 sau 2) este maximum de nivel care se poate obtine pentru meseria de coafor stilist, nemaifiind necesară echivalarea diplomelor în străinătate.

Diplomele obținute de absolvenții cursurilor sunt recunoscute național și internațional, având în antet sigilele Ministerului Muncii si Educației. Beneficiarii acestor tipuri de certificate de calificare se pot angaja în instituții de stat de profil sau în cadrul companiilor private, pot să înființeze societăți comerciale sau autorizație de liberă practică gen PFA (persoana fizica autorizata). Certificatul de calificare de acest tip este singurul certificat recunoscut la nivel national si internațional, în conformitate cu legislația în vigoare.

Denumirea ocupației trecute pe diplomă conform COR (clasificarea ocupațiilor din Romania), va fi aceea de “coafor-stilist” în limba română (pl. coafori stilisti). Conform nomenclatorului calificarilor din Romania, nu există în limba română cuvintele “stylist”, “hairstylist” sau “hairdresser”, aceste denumiri fiind în limba engleză și posibile doar după traducerea și apostiarea diplomei pentru țări vorbitoare de limbă engleză.

●În cât timp se eliberează certificatele de calificare?

În urma absolvirii examinării finale, în maxim 30 de zile de la data examenului final vi se va elibera certificatul de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale si Familiei si de Ministerul Educației și Cercetarii, prin CNFPA – Consiliul National de Formare Profesională a Adultilor, în care se vor înscrie datele personale, tipul cursului pe care l-ați absolvit și media de absolvire. Certificatul va fi însoțit de o anexa, în care sunt înscrise competențele dobândite, în conformitate cu standardul ocupațional specific ocupației pentru care ați absolvit cursul.

● Care este procedura de legalizare diplomelor?

Diplomele eliberate de ANC (Asociația Națională a Calificarilor), pot fi legalizate și ulterior folosite în străinătate.

1. Întocmire apostile
Aceasta se face la sediul Prefecturii (din localitatea sediului furnizorului de formare profesională), mergând cu o copie de buletin sau C.I. și diploma în original, ce urmează să fie folosită în afara țării;

2. Legalizare certificate
Legalizarea diplomelor și a suplimentelor descriptive (suplimentul descriptiv – o foaie adițională diplomei, care atestă competențele dobândite pe parcursul cursului) se face prin intermediul unui birou de copiat acte (de preferat sunt cele care se ocupa și de legalizarea la Tribunal a diplomelor);

3. Traducere acte
După legalizarea actelor, se realizează traducerea diplomei, suplimentului descriptiv, cat și a apostilei.
Mai jos, sunt precizate statele membre ale Conventiei de la Haga, unde certificatele eliberate de CNFPA, sunt valabile prin aplicarea apostilei.

Statele membre ale Conventiei de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind simplificarea procedurii supralegalizării actelor ce vor fi folosite în strainatate, sunt în numar de 64 și în toate acestea un document apostilat va fi recunoscut fără a fi necesare alte proceduri suplimentare.
Pentru statele membre Haga, începând cu data de 1 Septembrie 2005, apostilarea / supralegalizarea documentelor se va face de catre birourile specializate ale Prefecturilor, respectiv Tribunalelor din județul respectiv.

Apostila garantează recunoașterea oficială prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Convenției de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fără alte cerințe în oricare dintre celelalte țări semnatare.
Documentele românești legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute în oricare din țările din lista de mai jos.

Pentru statele care nu au aderat la Conventia de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.) procedura de supralegalizare va fi făcută prin vizare de către Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ministerul Justiției și acolo unde este posibil, și de catre Consulatul țării respective din București.

Vă prezent mai jos lista actualizată:

A: Albania, Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan
B: Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia – Hertegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria
C: China (Hong Kong), China (Macao), Columbia, Cook Islands, Croația, Cipru, Cehia
D: Dominica
E: Ecuador, Estonia, Elveția, El Salvador
F: Fiji, Finlanda, Franța
G: Germania, Grecia, Grenada
H: Honduras
I: India, Irlanda, Israel, Italia
J: Japonia
K: Kazahstan
L: Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg
M: F.R.I.Macedonia, Malawi, Malta, Maurițius, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Marshal Island, Mexic, Monaco, Muntenegru
N: Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelandă
O: Olanda
P: Panama, Polonia, Portugalia
R: Romania, Rusia
S: Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Serbia, Seychelles, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Statele Unite ale Americii, Suedia
T: Tonga, Triniadad si Tobago, Turcia
U: Ucraina, Ungaria
V: Venezuela