Coafor stilist

 

AGLYFIN

CURS COAFOR STILIST

 

-Data incepere: 20 MARTIE 2017

 

-Durata: 6 luni

 

-Pret: 3600 lei (600 lei/luna). Achitabil in rate lunare conform contractului de formare profesionala incheiat la inscriere, sau integral (5% reducere).

 

-Maxim: 8 cursanti/serie. In ordinea completarii contractelor de scolarizare se vor ocupa locurile in seriie de cursuri ce urmeaza sa inceapa, luand in considerare numarul maxim de cursanti admisi.

Data de emitere a contractelor nu trebuie sa depaseasca data de incepere a cursului (cel mult sa coincida cu data de incepere a cursului).

****(model contract)

 

-Include: toate  aparatele, instrumentele, sculele, dispozitivele si materialele necesare desfasurarii cursului (suport de curs, capete de manechine, vopsele profesionale, oxidanti, decoloranti, sampoane, balsamuri, produse de coafat, foarfece, piepteni, uscatoare, placi, ondulatoare, perii, agrafe, etc).

Nu se mai percep alte cheltuieli pe durata cursului, astfel incat elevii nostri vor lucra cu produse profesionale si instrumentar performant, aceleasi cu care lucreaza si specialistii nostrii.

 

-Nivel studii: liceul absolvit (cu sau fara diploma de bacalaureat). Nu exista limita de varsta superioara.

 

-Acte necesare– se vor aduce in prima saptamana a cursului:

-copie buletin de identitate

-copie certificat de nastere

– copie certificat de casatorie (daca este cazul)

– copie ultima diploma de studiu (sau adeverinta care atesta nivelul studiilor)

– adeverinta de la medicul de familie (“apt pentru cursul de coafor stilist”)

 

-Programul: se stabileste in prima saptamana a cursului, impreuna cu profesorii si cursantii, in functie de obligatiile tuturora. Programul minim obligatoriu este  flexibil, de regula cursul se tine de 2-3 ori pe saptamana cate 3-4 ore (in functie de capitolul invatat), in cadrul salonului nostru (dimineata sau seara). Notiunile de teorie se deruleaza interactiv cu partea practica (nu se iau notite deoarece se primesc suporturi de curs).

In contract vor fi stipulate 1080 de ore (360 ore pregatire teoretica, 720 ore pregatire practica). Aceasta este una dintre conditii pentru ca diplomele de coafor stilist sa fie recunoscute international.

Orele  la care ati lipsit sau pe care le-ati intrerupt din diverse motive, le veti putea recupera intr-o lectie urmatoare fara costuri suplimentare.

 

-Capitolele de invatamant:

– consilierea clientului, diagoza scalpului si a firului de par

– produse, spalarea parului, masajul capilar

– aranjatul cu uscatorul si peria, aranjatul cu dispozitive termice: placi, ondulatoare, modelatoare electrice

– tipuri de tunsori, unghiurile de tundere, geometria tunsorilor

– tunsori pentru femei si barbati, tunsori pentru toate lungimile de par

– tehnici de tunsori executate pe parul ud si pe parul uscat

– frizerie

– tehnici de tuns: cu foarfeca, cu aparatul electric, briciul, foarfeca de filat

-tunsori clasice si moderne, tunsori simetrice si asimetrice, tunsori creative

– tehnici de filare a parului si de finisare a tunsorilor

– tehnici de vopsire a parului, metode de suvitare, colorimetrie

– declorarea, decaparea, repigmentarea, mordansarea

– ondularea permanenta, intinderea permanenta

– extensii, cocuri, aranjat festiv

-tratament de indreptare a parului cu keratina

– management, vanzari

 

-Examenul:  se da la finalul programului de formare profesionala, in sala de cursuri din cadrul salonului nostru, constand in proba teoretica (test grila) si proba practica, iar media aritmetica a celor doua se va trece pe diploma.

Notarea se face pe o scara de la 1 la 10, nota minima pentru promovare la proba teoretica fiind 5, iar la proba practica 6.

Subiectele pentru examinare sunt redactate de catre profesorul specialist pe domeniu din cadrul scolii, iar corectarea lucrarilor se face de catre o comisie autorizata formata din 2 specialisti autorizati ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari) din afara scolii.

 

-Diploma: certificat de calificare profesionala, acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC/ CNFPA), Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Aceste diplome sunt imprimate la Imprimeria Nationala si se elibereaza in urma unui examen de absolvire, conform procesului verbal de examinare, de forul mai sus mentionat.

Certificatul de nivel 3 (superior nivelului 1 sau 2) este maximum de nivel care se poate obtine pentru meseria de coafor stilist, nemaifiind necesara echivalarea diplomelor in strainatate.

Diplomele obtinute de absolventii cursurilor sunt recunoscute national si international, avand in antet sigilele Ministerului Muncii si Educatiei. Beneficiarii acestor tipuri de certificate de calificare se pot angaja in institutii de stat de profil sau in cadrul companiilor private, pot sa infiinteze societati comerciale sau autorizatie de libera practica gen PFA (persoana fizica autorizata). Certificatul de calificare de acest tip este singurul certificat recunoscut la nivel national si international, in conformitate cu legislatia in vigoare!

In urma absolvirii examinarii finale, dupa 30 de zile de la data examenului final vi se va elibera certificatul de calificare  profesionala eliberat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin CNFPA – Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, in care se vor inscrie datele personale, tipul cursului pe care l-ati absolvit si media de absolvire. Certificatul va fi insotit de o anexa, in care sunt inscrise competentele dobandite, in conformitate cu standardul ocupational specific ocupatiei pentru care ati absolvit cursul.

Denumirea ocupatiei trecute pe diploma conform COR (clasificarea ocupatiilor din Romania), va fi aceea de “coafor” (coafor stilist) in limba romana (pl. coafori stilisti). Conform nomenclatorului calificarilor din Romania, nu exista in limba romana cuvintele “stylist”,  “hairstylist” sau “hairdresser”, aceste denumiri fiind in limba engleza si posibile doar dupa traducerea si apostiarea diplomei pentru tari vorbitoare de limba engleza.

-Modele: daca doriti sa participati la cursurile noastre practice ca si modele pentru diferite proceduri (aranjat, tuns, vopsit, cocuri), aceste servicii sunt gratuite si supravegheate de catre profesor. Rezultatul este la fel de bun ca si in cazul unui client normal, cu mentiunea ca procedura poate sa dureze la inceput cu 50% mai mult din totalul timpului alocat procedurii rspective. Niciun model nu pleaca nemultumit, acestia beneficiaza de servicii profesionale si de regula raman in continuare clientii cursantilor si ai salonului.

-Predispozitii pentru meseria de coafor-stilist:

– de cele mai multe ori sunteti nemultumit/a de tunsoarea facuta la salon, stiti ca se poate si mai bine sau ca lipseste ceva.

– aveti acasa o masina de tuns si tundeti amator persoane din familie sau prieteni.

– va aranjati singuri perciunii sau barba, ori mai ajustati tunsoarea cand va deranjeaza ceva.

– va tundeti acasa singura bretonul sau varfurile.

– va aranjati singura la par cu peria sau placa, ori efectuati amator aranjaturi pentru alte prietene.

– va place sa urmariti tutoriale pe internet si va plac impletiturile sau cocurile, eventual faceti asta in oglinda sau pe altcineva.

– aplicati amator vopsele de par pentru diferite persoane, ori aveti o atractie in detaliu pentru culori.

– va uitati cu atentie la tehnicile efectuate atunci cand mergeti la coafor si aveti senzatia ca intelegeti ce se intampla.

– va place sa va asortati tinutele in raport cu parul si machiajul, sau sfatuiti persoanele din jur cum sa se tunda ori sa se imbrace.

– urmariti cu interes materiale de revista si emisiunile cu tendintele in moda.

– aveti un simt estetic dezvotat si cei din jur au remarcat asta, luandu-va ca model.

– va place sa va uitati in oglinda la detaliile fetei sau capului.

– observati in detaliu calitatile si defectele fizice la alti oameni.

– nu va place meseria in care lucrati acum, dearece sunteti o fire creativa si doriti o cariera in care sa va puteti exprima liber.

– va place sa dati indicatii stilistului sau aveti idei noi de freze dupa imaginatia proprie.

– doriti o cariera independenta ca sa nu mai depindeti de nimeni si sa va dezvoltati propria afacere.

– doriti o meserie de viitor din care se castiga bine.

 

Discurs profesor:

****BUTCA IONUT, director hairstylist

 

Meseria de coafor-stilist, facuta cu talent daca doriti, este de fapt un ANSAMBLU de:

– cunostinte generale (logica si psihologie primara, matematica si geometrie elementara, anatomie generala, limba materna, limba romana, putina fizica, etc.)

– tehnici specifice meseriei (tehnici de tunsoare, de vopsire, aranjare, manuirea instrumentelor, conduita si comunicare profesionala, etc.)

– insusiri personale innascute ori dobandite (preocuparea pentru estetic, spirit de observatie, perseverenta, originalitate, creativitate, imaginatie, fexibilitatea gandirii, adaptare interpersonala, etc.)

Aceste caracteristici vor fi antrenate in timpul cursului,  si vor alcatui cel putin o reteta de succes pentru viitorii coafori-stilisti, deja testate. Nu este niciun secret in aceasta meserie, decat repetarea practica a tehnicilor invatate, cat mai mult posibil si cu o CONCENTRARE adecvata. Acele tehnici milimetrice de frizerie ori atentia desavarsita cand trebuie sa preparam o vopsea… nu le putem realiza impecabil daca intre timp mai intretinem si o atmosfera de mahala. In acest fel dorim sa fim EFICIENTI in munca prestata; nimeni nu va face mereu o meserie doar din pasiune, fara ca la un moment dat sa conteze si banii.

 

Este o greseala sa te intrebi de la inceput daca esti talentat sau nu…  clar ca nu s-a nascut nimeni tunzand! Adesea, talentul este asociat in acest domeniu cu diferite inclinatii sau predispozitii asociate acestei meserii (vezi mai sus) si se dezvolta in personalitatea individului datorita unui cumul de factori sociali, familiali, etc. Este doar un inceput insa…

 

Talentul nu este altceva decat o perioada nedeterminata de atentie si munca, de aceea vom folosi de acum incolo cuvantul mult mai complex “CONSTIINCIOS”, in loc de uzualul “talentat”.  

 

A lucra ca si coafor-stilist, nu inseamna doar procedura de a tunde sau procedura vopsirii parului… si doar atat. Chiar si bine executate, aceste proceduri tehnice sunt insuficiente fara o COMUNICARE si o CONDUITA profesionala sau fara DISCIPLINA si ORGANIZARE personala.  

 

Probabil ca si in orice alta meserie, nu putem avea succes pe termen lung ca si stilisti daca doar invatam tehnicile specifice ale unei meserii si avem un caracter nepotrivit la locul de munca. La fel cum nu putem avea succes daca avem o conduita buna, insa tehnica manuala este precara. Una fara alta nu se poate…

 

Prima data trebuie sa invatam sa gandim si sa ne exprimam profesional, sa ajungem inaintea clientului la programare si sa facem diferenta intre programul personal si cel profesional, iar daca reusim sa evitam comportamentele nepotrivite la locul de munca, discutiile necontrolate pe langa subiect si vorbitul cu prietenii la telefon in timp ce lucram… abia atunci vom fi intr-adevar profesionisti. Pe langa multe alte contraexemple…

 

Toate aceste neajunsuri duc catre o cariera slaba sau mediocra, plina de compromisuri si cu profituri mici, de aceea vom folosi de acum incolo cuvantul mult mai complex “PROFESIONIST”, in loc de “amator”. Acestia din urma nu fac performanta in acest domeniu, lucreaza perioade scurte de timp dupa care se reorienteaza catre alte meserii cu mai putine responsabilitati.

 

Trebuie sa va doriti sa fiti profesionisti in meseria aleasa… si in felul acesta nu aveti cum sa dati gres. Orice alte trucuri si oferte comerciale de atragere a clientelei, sunt pe durata determinata.

 

Cu acest profesionalism o sa incepem programul de formare pentru stilisti si tot cu asta o sa terminam, iar la sfarsitul cursului veti fi pregatiti sa lucrati pentru saloane cu pretentii europene. Sau chiar sa lucrati pentru voi…

 

Inca nu am avut vreun elev care sa nu fie capabil sa invete sa tunda ori sa aplice o vopsea. Din experienta de formator, pot sa va spun foarte clar ca ceea ce conteaza cel mai mult este ATITUDINEA corespunzatoare si INCREDEREA IN SINE a cursantilor.

 

Nu este cea mai grea meserie din lume, dar nu este nici cea mai usoara. Nu este ca si cum ai face o operatie chirurgicala, dar nu este nici ca si cum ai vinde niste produse. Daca o persoana care presteaza o munca intelectuala (manager, profesor, consultant, IT-st, etc.) depunde mai putin efort fizic decat o persoana care presteaza o munca fizica (argicultor, constructor, croitor, electrician, mecanic)… atunci meseria de coafor stilist le presupune pe amandoua. Lucrul de orice natura, fizic sau intelectual, direct cu oamenii, este mai greu decat lucrul cu un calculator sau cu diferite masini de lucru automate…

 

Tocmai din acest motiv punem accent si pe imbunatatirea SERVICIILOR PRESTATE CLIENTILOR si insist cu acest professionalism, iar pentru aceasta trebuie sa fim CREDIBILI in fata clientilor. Acest lucru are directa legatura cu caracterul nostru care de cele mai multe ori se poate regla atunci cand este necesar.

 

Sunt de parere ca cineva care se IMPLICA in munca pe care o face… orice ar face, ar face bine! Indiferent ca este vorba despre frizerie, machiaje, medicina… chiar si cand va spala un pahar isi va da interesul.

 

In strainatate, conform legislatiilor pe domeniu in vigoare, un curs de coafor-stilist dureaza ani de zile, asemenea unei facultati… si nu degeaba; este un domeniu complex si sunt multe lucruri de invatat.

In primul an cursantul va face doar teorie si vizualizare, practica fiind posibila abia din al doilea an. Abia dupa trei sau patru ani acesta primeste diploma si are dreptul sa lucreze ca si stilist.

 

Este un drum mult mai lung in comparatie cu legea romaneasca pentru aceste programe acreditate. Tocmai din acest motiv, la scoala noastra vin si cursanti din strainatate pentru a absolvi mai repede aceste cursuri.

 

Cu toate acestea prin formatul meu de cursuri practice, in 6 luni veti sti deja sa efectuati cele mai moderne si utile tehnici tunsoare si culoare, decat sa scriem in banca dupa dictare. Noi nu o sa pierdem timpul cu asta, prefer sa va dau cursurile teoretice sub forma de fascicule Xerox sau pe e-mail, in favoarea pregatirii practice… care conteaza cu adevarat. Decat sa scriem dupa dictare, nu mai bine tundem? Acesta este primul nostru mare avantaj posibil pentru reducerea, comasarea si economisirea constructiva a timpului pentru perioada de formare profesionala.

 

 Incepem cu ce este mai important si mai uzual in salon, respectiv tunsul si vopsitul parului. Aproape de final vom lua in vedere procedurile mai rar executate in salon… si bineinteles, in tot acest timp vom recapitula mereu ce am invatat.

 

Programul COMUN minim obligatoriu este de 2 ori pe saptamana, atunci cand facem noutatile si invatam pas cu pas fiecare procedura tehnica, de aceea este important sa fiti prezenti. Practica o facem prima data pe capetele de manechine, apoi joc de rol intercolegial, modele aduse de catre voi (familie, prieteni, cunostinte) ori vizualizarea in salon a specialistilor pe domeniu sau materiale video de specialitate.

 

Pe langa programul minim obigatoriu aveti posibilitata de a veni zilnic la salon pentru recapitularea si exersarea tehnicilor invatate anterior. Asadar accesul in salon al cursantior este NELIMITAT. Acesta este a doilea nostru  mare avantaj inspre ajutorarea cursantilor pentru CARIERA si formarea de clientela inca din timpul cursului. Dupa absolvire acestia nu o vor lua de la zero. Cei mai PASIONATI dintre voi isi vor forma clientii inca din timpul cursului si vor putea sa lucreze in continuare la salon si sa fim colegi in echipa de personal, dupa terminarea programului de formare. Adesea cursantii AGLY sunt cautati de catre patronii de saloane pentru colaborari, stiindu-se ca sunt printre cei mai bine pregatiti absolventi din tara.

Repet… nu este complicat sa tunzi, ci sa vina clientii la tine ca sa faci asta.

 

Avantajul scolii noastre….

Ca sa intelegeti mai bine de ce in general cursantii de la astfel de scoli de formare profesionala din Romania sunt slab pregatiti… este pentru ca programa model data de Minister pentru ocupatia de coafor-stilist este foarte invechita si deloc actualizata pentru zilele noastre. Daca aceasta programa prost structurata este luata ca atare de catre scolile de coafor… si este… atunci intelegem de ce cursantii la terminarea programelor de formare sunt nesiguri si necesita probabil inca atata timp si bani pentru ucenicie si specializari in alte locuri. Aceasta meserie nu se poate invata in 6 luni, in banca sau daca ne concentram doar pe cocuri si permanent, iar pentru tuns alocam doar 1 luna.

 

A face oamenii frumosi este una dintre cele mai frumoase meserii din lume, bine vazute si bine platite. Diferenta dintre meseria de coafor-stilist si alte meserii, este aceea ca in domeniul nostru puteti ajunge departe intr-un timp mult mai scurt decat in altele, si cu oportunitati multiple de dezvoltare. Satisfactiile profesionale sunt direct proportionale cu IMPLICAREA si asteptarile voastre, respectiv cu profesionalismul si constiinciozitatea voastra.

 

Interesul meu este ca atunci cand terminati cursul sa fiti capabili de productie si sa nu mai trebuiasca sa cheltuiti alti bani pe la alte cursuri si specializari. Nu va oferim doar o baza superficiala asa cum se obisnuieste, ci va invatam tot ce stim noi. Consider ca doar in felul acesta putem sa evoluam si noi mai departe, impreuna cu voi.

Mereu vom avea cate ceva de invatat, oricat de buni fi…

 

 

Szabo Otto, technician tunsoare

 

Eu cred ca nu ai cum fi profesionist in munca de zi cu zi si neserios in viata de zi cu zi, asa ca profesionalismul se naste din caracterul pe care ti l-ai format de-a lungul timpului.

Felul in care muncesti si relationezi cu cei cu care ai de muncit iti defineste caracterul, visele, drumul pe care vrei sa il parcurgi.

 

Viata unui hairdesigner nu este atat de usoara sau monotona pe cat ar crede unii, ba chiar dimpotriva.  Au trecut vremurile in care un hairstylist statea toata ziua in salon si executa docil tunsorile sau coafurile “comandate” de client. Astazi, termenul de hairstylist s-a transformat in hairdesigner si asta pentru ca lumea aceasta a devenit mult mai complexa.

Evenimentele, workshopurile, festivalurile, cursurile de culoare sau forma toate te schimba in timp si ajung sa te formeze in meseria asta.

Mi-am dorit tot timpul sa pun in valoare frumusetea naturala a oamenilor, sa le scot in evidenta trasaturile deosebite, sau, dimpotriva, sa le ascund micile imperfectiuni. Iar aceasta dragoste pentru frumos mi-a indreptat  spre hairstyling.

 Meseria aceasta imi ofera nenumarate cai de a ma exprima, de a crea, de a-mi expune propria viziune despre frumos, intr-un demers in care arta se imbina cu educatia si cu pasiunea, insa cred ca ceea ce ma caracterizeaza cu adevarat este faptul ca sunt pasionat de jobul meu, de hairstyling. Vreau sa invat cat mai multe, sa aplic cele invatate cat mai bine, sa cunosc cat mai multi oameni fascinanti din acest domeniu si sa incerc sa impartasesc totul cu elevii mei.

 

 

 

20141001_085416 20141001_100547

Diploma_Specimen